Guide

Höstlov på Gotland 2023

Gotland är en plats full av upplevelser för hela familjen. Här hittar du tips på aktiviteter och utflykter som ni kan göra tillsammans under det härliga höstlovet på vår magiska ö (guiden fylls på kontinuerligt med fler tips och aktiviteter).

Publicerad
20 september 2023
Senast uppdaterad
11 april 2024
Dela
 

Halloweenklättring på Högt & Lågt

Kom och fira Halloween på Högt & Lågt i Klintehamn. Lördag den 28 oktober blir det Halloween-klättring i parken med två olika upplägg, tipspromenad och pris för bästa utklädnad!

Halloween-klättring på Högt & Lågt Gotland

Med ficklampa på museet

Spökena är äntligen tillbaka! Vågar du besöka ett stängt och mörkt museum med en ficklampa som enda ljuskälla?

Höstlovet: Ficklampa på museet

Spökhuset

I huset väntar allt från kalla kårar för de stora till mer bus än någonsin för de små. Så gör dig redo för skrämmande roligheter när höstmörkret faller…

GOTLANDS FÖRSTA SPÖKHUS

Höstlovsridning

Turridning på islandshästar i Gothem på östra Gotland. Passar både barn och vuxna, nybörjare och erfarna!

Rida på höstlovet

Pyssel, film och fika på Bergmancenter

Bergmancenter, Skaparverkstan och Kafé Smultronstället har  öppet hela lovet!

HÖSTLOVET PÅ BERGMANCENTER!

Höstlov på Gotlands museum

På Gotlands Museum får du lära dig mer om Gotlands spännande historia, här finns bland annat världens största silverskatt från vikingatid och en stor utställning om medeltiden. Missa inte roliga Skepp & Skoj, en utställning om sjöfart med utrymme för lek och lärande för både liten och stor. Under lovet blir det dessutom spökjakt, konstvandring och mycket mer!

Höstlov på Gotlands Museum 2023

Väsenvandring på Stavgard 28/10

Höststormen är över oss. Det rasslar och klagar i träden, löven faller ner i det våta gräset. Stavgard ligger öde efter sommaren, ingen är där längre. Trodde du…

Höstlov med väsenvandring på Stavgard!
Roma kungsgård

Höstlov på Roma Kungsgård

På Roma Kungsgård händer det en massa skoj under höstlovet! Bland annat kan du gå på spökjakt, få en ansiktsmålning och skjuta med pilbåge.

Höstlov på Roma Kungsgård

Höstlovsfiske

På höstlovet bjuder Sportfiskarna på en gratis fiskedag för skollediga barn och ungdomar! Kom och prova på fiske för första gången eller passa på att skaffa dig mer kunskap och erfarenhet med hjälp av Sportfiskarnas duktiga ungdomsledare!

Höstlovsfiske med Sportfiskarna

Höstlovspyssel på Ala Gård

Höstpyssel och möjlighet för en vuxen att tillsammans med barn få skapa såväl en fin höstkrans som att dekorera varsin minipumpa med material från den gotländska naturen.

Höstlovspyssel

Hoppa på höstlovet

Besök Gotlands Trampolinpark i Fårösund. Njut av den rörelseglädje och energi som du skapar när du hoppar trampolin.

Hoppa på höstlovet!
barn klappar ett lamm på Gotlands djurpark

Gotlands djurpark

Gotlands största djurpark med zebror, kameler, surikater, vallaby, emu men även lite mer “vanliga djur” som hästar, åsnor, grisar, lamor med mera. Besök även Trollskogen som är en av Sveriges största klapphagar. Kontakta djurparken eller se hemsida för öppettider.

Gotlands Djurpark

Besök Lummelundagrottan

Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat en vacker naturstig.

 

Guidad tur i Lummelundagrottan
barn hoppar bland höstlöv
pappa och barn vid Folhammars raukområde
barn går i naturreservat
pappa och barn med cyklar i naturreservat
Höstlov på Gotland

Upptäck naturen

Hitta en rauk och hoppa i löv är två av aktiviteterna i höstens friluftsbingo. Visste du förresten att Gotland har över 150 naturreservat? På Turistbyrån kan du hämta en krysslista där du kan pricka av de du besökt. Furillen och Folhammar är två reservat som är anpassade för barnvagn så att även de minsta familjemedlemmarna kan följa med.

 

Friluftsbingo
Välkommen ombord på Gotlandståget
Gotlands Jernvägsmuseum i Dalhem

Nostalgitripp med Allhelgonatåget

Ta en tur med Gotlandståget längs öns museijärnväg, här får du uppleva hur det var att resa förr i tiden när det ännu fanns tåg på Gotland. Tåget går mellan Dalhem och Roma på mellersta Gotland. Missa inte heller att göra ett besök på Jernvägsmuseet vid Hesselby station i Dalhem. Tåget går endast 2 november.

Allhelgonatåget
enduroåkare i lera
Lervälling på Gotland Grand National
Publik på Gotland Grand National

Gotland Grand National 26-28/10

Världens största endurotävling som nu genomför sitt 40:e år i rad på Tofta Skjutfält, Gotland. Över 3000 deltagare från 15 nationer tar sig fram längs banan med de gotländska kalkstenshällarna, den berömda leriga Hästskon och med havet som utsikt. Gotland Grand National är årets höjdpunkt för alla endurofantaster. Med en härlig publik längs banan och 40 partners – utställare så måste GGN upplevas på plats.

Gotland Grand National

Upptäck ondskan i Visby

Utforska en sann berättelse om 1700-talets häxprocesser. Låt StoryTourist-appen guida dig till platserna där händelserna ägde rum och ta del av berättelsen genom olika spelmoment. Undersök föremål som kvinnorna använde för att bota och lyssna på förhören de utsattes för. Rekommenderas från 9 år och uppåt.

Upptäck Ondskan i Visby med självguidad stadsvandring

Höstlovsöppet på Museum Lars Jonsson

Långt nere på södra Gotland hittar du Museum Lars Jonsson och Vamlingbo Prästgård. Njut av den vackra konsten och fika i det mysiga prästgårdscaféet.

Allhelgona på Museum Lars Jonsson
barn på bibliotek
barn läser på Hemse bibliotek

Läslov

Läs en bra bok på något av öns alla bibliotek, eller varför inte låna med några hem? Ett tips är böckerna om Emil Wern som har en egen detektivbyrå i Visby.

Öns bibliotek
Legomodell av Gotland

Legolov på Fenomenalen

Höstlov betyder LEGO på Fenomenalen. För tioende året i rad  tas hela utställningen över av föreningen Swebrick-Gotlands legobyggen. Välkommen att fascineras och inspireras av otroliga skapelser och snacka med riktiga LEGO-proffs.

Legolov på Fenomenalen
Höstlöv

Armband av cykelslang

Gör coola och snygga armband, halsband, nyckelringar mm av kasserade cykelslangar.

Armband av cykelslang

Färga ljus hos Ljusmakeriet

I Ljusmakeriets verkstad får du se hur ljusstöpning går till, och både barn och vuxna är välkomna att prova på att färga ljus. Under höstlovet är det kvällsöppet vid flera tillfällen!

Höstlov med kvällsöppet hos Ljusmakeriet!
badhus
visby ishall

Bad & ishallar

Badhus finns i Visby, Hemse och Fårösund. Ishall finns i Visby, Slite och Hemse.

 

Läs mer här

Paddla kanot i Närsån

Närsån med sin fantastiska natur, ett rikt djurliv är ett av Sveriges artrikaste områden. Från Gangvide ut till havet är det ca 3 km och där finns en vacker amfieteater som ger tillfällen till att hoppa iland, ta en fika eller starta grillen. Längs med vattenleden kan man träffa på hästar, lamm och alpackor så håll utkik, möjlighet till fiske då det finns ca 12-13 arters fisk i ån och bli inte överraskad då ibland 25 hägrar sitter gömda och precis framför och gör imponerande övningar.

Kanotpaddling och Paddleboards i När
barn åker rutschkana
mamma och barn bowlar

Kotteland & Uncle Joe´s

I södra Visby hittar du leklandet Kotteland med bollhav, rutschkanor, studsmatta, tunnlar och mycket mer. Här ligger även nöjescentret Uncle Joe’s där du kan bowla, köra lasertag och en hel del andra roliga aktiviteter. På båda ställena finns mat och fika.

Kotteland
Pippi Långstrump i hatt utanför Villa Villekulla
Pippi, Tommy och Annika sitter på Klinten ovanför domkyrkan

I Pippis fotspår

Visste du att de flesta filmerna och programmen om Pippi Långstrump spelades in i Visby? Med hjälp av vår Pippikarta kan du lätt hitta till inspelningsplatserna. Kartan finns att hämta i pappersform på Turistbyrån.

Upptäck Visby i Pippis fotspår

Höstkul i poolen

Korpen har poolen öppen för alla barn som vill plaska och leka under lovet.

Höstlovkul i vår pool
Raukar och stenstrand
Langhammars raukområde på Fårö
Hoburgsgubben
Rauken Hunden på Fårö
Rauken Jungfrun i Lickershamn
Barn vid raukar på Asunden

Rauksafari

Raukarna är lika spännande året runt. I vår guide får du bekanta dig med tio kända raukområden på Gotland, från Hoburgen i söder till Langhammars i norr. Hur många hinner du med under höstlovet?

Tio raukområden på Gotland

Stadsmysteriet

Öppna kuvertet och ge dig ut i Visby för att lösa mysteriet. Du kan lösa det det ensam eller i lag tillsammans med upp till fyra personer. Utmana ett gäng kompisar eller familjen. Passar de lite äldre barnen i sällskap med vuxna. Stadsmysteriet 1 och 2 finns att köpa på Turistbyrån (obs! begränsat antal).

Höstlöv

Region Gotlands höstlovsaktiviteter

Här hittar du en sammanställning med länkar till vad som händer på badhus, ishallar, bibliotek, ungkulturhus ungdomsgårdar runt om på Gotland (uppdateras inom kort).

Region Gotlands aktiviteter
Familj grillar i naturen i Lummelunda på Gotland
Höstlov på Gotland

Lunch i det fria

Att laga mat utomhus är en rolig aktivitet för hela familjen! Runt om på ön finns många iordningställda grillplatser där du kan grilla året om. Några exempel på fina platser är: Strandpromenaden i Visby, Galgberget, Södra Hällarna, Högklint, Grogarnsberget, Folhammar, Langhammars, Sigsarve, Ireviken, Norderstrand, Ekstakusten och Langhammars.

Barn och morfar leker i naturen. Höstlov på Gotland

Fritidsbanken

Fritidsbanken är som ett bibliotek fast med sport- och fritidsprylar. Här kan man låna utrustning för en aktiv fritid, som till exempel skridskor, inlines, flytvästar och mycket mer. Utlåningstiden är 14 dagar. Alla kan låna och allt är gratis! Fritidsbanken finns i Visby och Klintehamn.

Fritidsbanken Visby
Tre barn leker vid Honnörsparkens lekplats i Visby

Lekplatser

Gotland har cirka 40 kommunala lekplatser på parkmark, vissa har ett särskilt tema som t ex cirkuslekplatsen i Hemse och djungeln i Klintehamn.

Lekplatser

Mysläskigt inför Halloween

Mysiga matställen att besöka under lovet (se appen Öppet Gotland för tider)

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan