/ Pettersson & Munthe – från bubblande te-idé till blivande succé
Företaget Pettersson & Munthe med bubblande te Foto: Jesper Alvermark

Pettersson & Munthe – från bubblande te-idé till blivande succé

Ett företag som gjort resan genom Science Park Gotlands program är dryckesföretaget Pettersson & Munthe. Entreprenörerna Karin Pettersson och Caroline Munthe Mossvall har under ett drygt års tid utvecklat en bubblande, alkoholfri dryck baserad på te.

Publicerad 8 jun 2021
Skriven av Lovisa Moberg

Karin och Caroline tyckte att fullgoda alkoholfria alternativ som passade till festligare tillfällen saknades på marknaden och sökte med sin idé till SPG Startup och senare SPG Summit. Efter en noggrant genomförd produktutvecklingsfas med mängder av te-provning i bältet är lanseringen äntligen i antågande och lanseras i ett första steg under sommaren 2021.

Caroline berättar mer om hur resan att bygga företaget gått till och hur det kommer sig att de kom i kontakt med Science Park Gotland.

Hur kommer det sig att ni sökte till programmen på SPG?

– Karin kände till Science Park Gotland sedan tidigare och när vi såg att de arrangerade SPG Startup Bootcamp ansökte vi med vår idé. Vi valdes ut som ett av fyra bolag. Efter intensiva dagar pitchade vi vår idé och fick möjlighet att fortsätta som ett av SPGs inkubatorbolag. Idag är vi en del av SPG Summit.

Vilket stöd som ni fått i programmen har ni haft mest nytta av hittills?

– Vår affärsutvecklare! Han har följt oss från dag ett och funnits med och stöttat, styrt upp och drivit på, men även hjälpt oss med bra research kring samarbetspartners och bidragsstöd vi kunnat söka.

Tillsammans har vi även fått ett enormt stöd av proffsiga och kompetenta medarbetare nere på Science Park Gotland inom områden som kommunikation, marknadsföring och tekniskt kunnande.

Har arbetsprocessen att ta fram en dryck och starta företag varit annorlunda mot vad ni först trodde?

– Ja verkligen! Hade vi vetat hur svårt det är att ta fram en dryck innan vi började hade vi nog satsat på något annat… Det är en otroligt komplicerad process och om man då, som jag och Karin, inte har någon som helst erfarenhet av det sedan tidigare, har det ibland känts övermäktigt. Företagarbiten är lättare, där har vi lite mer erfarenhet.

Hur tror ni det hade sett ut om ni istället gjort den här resan helt på egen hand?

– Då hade vi definitivt inte stått där vi gör idag, tror till och med vi kan säga att det inte hade blivit någon dryck!

 

Science Park Gotland är en ideell förening vars medlemmar består av Region Gotland, Uppsala universitet och Almi Företagspartner Gotland. Uppdraget är att ge stöd till startups som vill växa snabbt och smart – och på så sätt bidra till hållbar tillväxt på Gotland.

Genom det helägda dotterbolaget RegionInvest Gotland finns dessutom möjlighet för gotländska företag att söka finansiering från två olika fonder, både i startup- och tillväxtskede.

Mer information finns på scienceparkgotland.se

Ta chansen – flytta till Gotland och ta med dig jobbet

Har du funderat på hur det skulle vara att bo på Gotland året runt? Kanske är det just precis nu du ska uppfylla din dröm. Den digitala vardagen är här för att stanna, och skapar helt nya förutsättningar för distansarbete i olika former på både kort och lång sikt

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan