/ Ta chansen – flytta till Gotland och ta med dig jobbet

Ta chansen – flytta till Gotland och ta med dig jobbet

Har du funderat på hur det skulle vara att bo på Gotland året runt? Kanske är det just precis nu du ska uppfylla din dröm. Den digitala vardagen är här för att stanna, och skapar helt nya förutsättningar för distansarbete i olika former på både kort och lång sikt

Publicerad 8 jun 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

De senaste åren har förändrat hur vi arbetar och många arbetgivare ebjuder numer en mer flexibel och digital arbetsvardag. Det har öppnat upp möjligheten för människor att inte behöva bo nära ett kontor. Många kan idag utgå från vilken plats som helst för att utföra sitt arbete och datorn har i mångt och mycket blivit det mobila kontoret.

Gotland ligger i topp i Sverige vad gäller fiberutbyggnad, och ett hemmakontor här gör det möjligt att ha hela världen som arbetsplats. Här finns också kontorshotell och co-working spaces för den som vill ha möjlighet till kollegor och samverkan. Gotland erbjuder dessutom en spännande mix av människor och många kreativa möten. Kombinera det med unik natur, korta avstånd och ett brett utbud av aktiviteter för alla åldrar – vad väntar du på?

Gotland ger plats för hela livet

Vår nya, digitala arbetstillvaro skapar mer utrymme i livspusslet för de allra flesta. Livet på innebär ofta kortare restider vilket i sin tur ger oss mer tid att få ihop vardagen, men också mer plats för fritid och aktiviteter. Här på ön lever vi nära vår unika natur, och det finns massor av spännande aktiviteter runt hörnet. Det skapar goda förutsättningar att hitta en värdefull balans mellan arbete och fritid. Som öbo kan du i många fall byta pendlingstid mot fritid. Hur du väljer att utnyttja den är upp till dig själv. Kanske kan vinterstormarna locka till surfing, de slingriga vägarna till cykeläventyr i både med- och motvind. Få mer tid för umgänge. För reflektion. Upptäck historiska platser, låt barnen klättra i de vindpinade martallarna i en varm och magisk solnedgång. Eller ta skydd mot regnet i ett av de tvåhundra fiskelägen som finns runt om på ön. Allt detta och mycket mer finns nära tillhands och kan med fördel göras spontant efter dagens avslutande digitala möte.

Jag borde utnyttja tiden mer.Min sambo är bättre på det – att ta sig ut när hon har en paus. Vi har naturen runt knuten, och det är bara dumt att inte passa på.


– Christofer Marquartz, jobbar på distans från Gotland sedan 2018

  • Jobbar du redan på distans finns det goda möjligheter att behålla jobbet vid en flytt. Många arbetsplatser har hittat fungerande rutiner för en digital jobbvardag som bör fungera även efter pandemin. Kommunikationerna till och från Gotland är goda, så du kan vara flexibel och snabbt på plats på kontoret om det behövs.
  • Skissa på ett upplägg och visa upp en tydlig och långsiktig plan för din arbetsgivare så kan ni skapa förutsättningarna tillsammans.
  • Är du sugen på att byta jobb? Kanske är det nu du ska söka nytt – och satsa på ett företag som har ambitioner att fortsätta vara digitala och erbjuder förutsättningar för distansarbete.

En ö – många möjligheter

Om du eller någon i familjen är på jakt efter en anställning på ön finns här flera stora arbetsgivare inom flera branscher, men också mindre företag och uppstickare. Gotland erbjuder jobb inom allt från IT, ekonomi, industri till service, skola, vård- och omsorg och besöksnäringen är omfattande här på ön.

Lista över arbetsgivare och branscher på Gotland >

Lediga jobb just nu >

Lediga jobb på Region Gotland

Kontorsplatser och coworking spaces

Det är naturligtvis inget måste att just hemmet blir den naturliga arbetsplatsen för distansarbete. På flera ställen runt om på ön finns olika typer av coworking spaces, eller kontorskollektiv som det egentligen heter på svenska. Det kan vara ett perfekt upplägg för att skapa en social gemenskap, utbyta erfarenheter med likasinnade och inspireras av andras arbete. Det kan också vara ett bra alternativ för hybrida möten eller andra sammankomster då man vid enskilda tillfällen behöver ett mötesrum eller lokal med rätt teknisk utrustning.

Slite

Slite utveckling AB
Storgatan 95
070-3423213
info@sliteutveckling.se

Stenkyrka

Lustkusten Utveckling
Stenkyrka Prästgården 430
info@lustkusten.com

Visby

Wisby Creative Center
Strandgatan 1
070-3047107
info@wcreate.se

Rosa Gården
Kommendantsbacken 6
0739-466006
hej@rosagardenvisby.se

Kontoret Visby
Österväg 1
0730-223348
info@kontoretvisby.se

Östergarn

Nygarn Utveckling AB
Östergarn Skolhuset 104
0498-522 40

Gotland – entreprenörernas ö

På Gotland finns en stark tradition av småföretagande, och ofta nämns vi som det län med störst antal egenföretagare. 2019 konstaterades det dessutom att Gotland har högst antal företag startade av kvinnor i hela Sverige. Med den bakgrunden är det inte så konstigt att Gotland är en kreativ plats, med många entreprenörer att inspireras av och hitta samverkan av olika slag.

Är du egenföretagare, eller kanske sugen på att gå din egen väg?
Här finns alla möjligheter! Vi har samlat några värdefulla länkar här nedan:

Psst. Missa inte listan över co working-spaces, här samlas många egenföretagare för samverkan, inspiration och gemenskap.

Ta med dig familjen

Att flytta till Gotland med familjen ger förutsättningar för mer tid tillsammans. Men det är också viktigt att alla i familjen hamnar rätt i såväl arbete och barnsomsorg/skola som aktiviteter och fritid.

Skola och barnomsorg

Att flytta innebär för många att man inte bara byter ort, hus och arbete, utan också att man flyttar sina barn till en ny och okänd miljö. Det kan såklart kännas skrämmande, men ofta är det ju faktiskt barnen som anpassar sig allra snabbast till det nya livet.

Länk till skolor/barnomsorg

Aktiv fritid

Visste du att Gotland är Sveriges mest föreningstätt län? Det ger dig och din familj fantastiska förutsättningar för en aktiv fritid. Utifrån intresse finns det med stor säkerhet en förening där du kan träffa likasinnade, vare sig det gäller fotboll, kör eller klättring. Det är även ett väldigt bra sätt att knyta nya kontakter!

Läs mer här >

Utsikt över Hansestaden Visby från Klinten.
Visby världsarv

Ett världsarv är ett kultur- eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten att vårda och bevara.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan