/ I Styrningheim är alla välkomna
Foto: Daniel Hallgren

I Styrningheim är alla välkomna

Styringheim är en gotländsk medeltidsförening som återskapar de ljusa delarna av medeltiden. Mest spektakulärt är kämpaleken, där kämpar drabbar samman och slåss med full kraft i rustningar. Här det finns det plats för alla med ett historiskt intresse för olika hantverk, musik, bågskytte eller fäktning.

Publicerad 10 jun 2021

Styringheim är en gotländsk förening och namnet betyder ”där de som styr bor”. Styringheim har c:a 100 medlemmar och ordnar aktiviteter året runt. Föreningen startade på Gotland 1986 och ingår i en internationell organisation som heter SCA, (Society for Creative Anachronism (LÄNK www.sca.org). Syftet med föreningen är att lära sig mer om medeltiden 600-1600-tal och att ha roligt tillsammans. Styringheim fokuserar på det gotländska kulturarvet. Som medlem kan man skapa sig en medeltida persona, med ett passande historiskt namn, ofta gotländskt. På fester, banketter och olika events fester bär alla historiska dräkter (efter förmåga).

Kämpalek

Den aktivitet som syns mest är kämpaleken och krig. Varje år under medeltidsveckan ordnas ett flertal torneringar, där även allmänheten bjuds in för att se på. Det är en fullkontaktsport där kämpar i full rustning slåss med full kraft med rottingvapen. Reglerna är strikta och bygger på ridderlighet och alla måste vara auktoriserade för att få delta. Styringarna bär ofta kopior av ”Visbyharnesk”, unika rustningar som hittades i massgravarna efter slaget i Visby 1361

Events

Events ordnas runt om i världen så många av medlemmarna har genom detta fått många nya vänner, både på fastlandet och i utlandet. Ett event innehåller oftast en tornering eller ett krig samt hantverksträffar, hov, banketter och fester. På banketterna lagas det ofta medeltida mat. På event bor medlemmarna ibland i medeltida tältläger, där var och en tar med medeltida tält och utrustning för matlagning. Stämningen blir oslagbar en kväll vid lägerelden, med medeltida musik och mycket plats för berättelser och kamratskap.

Dräkter och hantverk

I Styringheim ordnas kurser och det utbyts erfarenheter i många olika hantverk. Det kan vara smide, träsnideri, möbelbygge, kalligrafi/illumination, sömnad av dräkter och skor, broderi, brickband eller mathantverk. För att delta i ett event krävs ett försök till medeltida dräkt, men du väljer själv vilken ambitionsnivå du har. En del syr strikt tidsenliga dräkter efter mönster in i minsta detalj medan andra tycker dräkten är mindre viktig. Alla är välkomna.

keramik på bord
Gotländsk form och design

Den gotländska designen och formen hyllas ofta, även internationellt. Gotland har alltid varit en plats dit många kreativa näringar söker sig, därför har vi ett rikt designutbud med spännande material och oändlig skaparlust.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan