/ Gotländsk form och design
keramik på bord

Gotländsk form och design

Den gotländska designen och formen hyllas ofta, även internationellt. Gotland har alltid varit en plats dit många kreativa näringar söker sig, därför har vi ett rikt designutbud med spännande material och oändlig skaparlust.

Publicerad 10 jun 2021

Här finns allt från den krukmakaren och glasblåsaren till betongformgivaren. De flesta håller dörren öppen för besökare och visar gärna hur de jobbar. Året runt, på hela ön, kan du se skyltar längs vägen som visar att det finns en ateljé och gårdsbutik.

 

Ull, skinn och textil

Gotland är bland annat känt för att det finns många lamm. Här säger vi faktiskt lamm även om fullvuxna djur som i övriga landet kallas för får. Den vackra kalkstensgråa ullen har alltid varit ett populärt material inom design och form. Att ta med sig ett helt lammskinn hem är en omättlig klassiker. Men det finns mycket mer att fynda. Det är även vanligt att konstnärerna arbetar med andra typer av skinn och textil. Besök gärna en ateljé och se hur skapandet tar form.

Gallerier

Många konstnärer söker sig till Gotland för att arbeta med sitt skapande. Varför kreativiteten flödar just här finns det nog lika många svar på som det finns konstnärer på ön. Men visst är det så att närheten till havet, att omges av andra kreativa personer och tillgång till unika naturliga material betyder mycket. Många konstnärer ställer själva ut sin konst i sina ateljéer runt om på hela ön och i Visby hittar du till exempel GKF med samtida konstutställningar året runt.

 

Vårsalong i på Korsbygården i Lärbro

Årliga konstevenemang

Varje år i maj håller gotländska konstnärer, konsthantverkare och formgivare sina ateljéer öppna för besök. Då kan du passa på att titta på konst, prata konst och köpa konst direkt av konstnären i Öppna Ateljéer, en av Sveriges största konstrundor. Missa inte heller vårsalongen i Lärbro som äger rum varje vår, här kan du se verk av över hundra utställare!

 

majs och chili i gårdsbutik
Så smakar Gotland

Upplev utsökta smaker och läckra råvaror som ger härliga minnen

Läs artikel

Warning: Undefined array key "page_promo_ingress" in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240523142708/content/themes/gotland/templates/blocks/page_promo_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan