/ Mikael har valt Gotland som bas under pandemin
Man vid laptop i hemmiljö Man vid laptop i hemmiljö

Mikael har valt Gotland som bas under pandemin

I höstas blev det nybyggda huset i Burge både hem och kontor för Micke och familjen. Under pandemin blev, vad som var tänkt som fritidshus, deras bas.

Publicerad 4 jun 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

När vi träffar Mikael (Micke) Ericsson är det precis ett år sedan
han blev beordrad att jobba hemma på obestämd framtid. Han hade varit ute med några kompisar på Norra Brunn i Stockholm när han fick beskedet, och svängde förbi kontoret på väg hem för att hämta dator mm. Hemmakontoret tog till en början plats vid köksbordet i parets trea i på Kungsholmen i Stockholm. Två månader senare blev de föräldrar för första gången, och dotterns entré gjorde att Micke flyttade ut kontoret på den inglasade balkongen – det var helt enkelt den enda plats där han kunde stänga om sig.

Mikael Ericsson
Ålder: 44 år. Yrke: Senior Product Director, Spotify. Bor: Har lägenhet i Stockholm, men bor just nu i nybyggda huset i Burge, Lummelunda. Familj: Sambo Maria och ett åriga dottern Mira.

Sedan i höstas är istället det nybyggda huset i Burge både hem och kontor för Micke och familjen. Husbygget var redan igång när pandemin slog till, men det var tänkt som fritidshus och att de skulle bo där på obestämd framtid från att det var klart hade de aldrig kunnat förutspå när bygget satte igång. Men under rådande situation var det självklart, och nu har Micke ett fullt utrustat kontor med utsikt över Gotlands karga natur. Första tiden i huset hade de dock ingen fiberanslutning vilket ställde till det en del. Micke menar att den mobila bredbandstäckningen behöver bli bättre på ön om distansarbete ska fungera på sikt. Han löste det med att åka in till svärföräldrarnas lägenhet i Visby varje dag under några veckor, men konstaterar att det inte var hållbart i längden.

Micke är Senior Product Director på Spotify. Ett internationellt företag som varit i digital framkant sedan starten. Men att samtliga drygt sextusen anställda jobbar på distans är såklart helt nytt även för dem. Micke har fått all kontorsutrustning han behöver av företaget, som nu i dagarna dessutom lanserat konceptet Work from anywhere*.

Utanför kontorsdörren huserar sambon Maria och lilla Mira som fyller ett år i maj. Att kunna sticka ut huvudet och säga hej till dottern då och då är guld värt för Micke, likaså att äta lunch tillsammans hela familjen. Om man ska hitta fördelar med pandemin så är det i Mickes fall helt klart ett plus att det plötsliga distansarbetet kom i samband med dotterns födelse och att han får mer tid till familjen.

”Det känns fortfarande lite som helg varje morgon. Istället för att ta mig till och från kontoret i Stockholm kan jag mysa med min dotter och vi kan äta frukost tillsammans i lugn och ro innan det är dags för dagens första möte.”

Micke och lilla Mira som fyller ett år i maj.

Micke har många internationella kollegor, och ofta kommer frågan ”hur har ni det i Stockholm” när ett möte inleds. Då brukar Micke vara snabb att berätta att han sitter på Gotland, Sveriges största ö, och vrider kameran för att visa upp de vindpinade tallarna utanför fönstret. Det upplevs exotiskt, främst av utländska kollegor såklart, men även av en del svenskar.

De vindpinade tallarna går under benämningen ”Martallar” och är enligt många karakteristiska för Gotland. Och dessa martallar är alltså en del i Mickes vardag tack vare möjligheten att jobba med Gotland som bas. Han lyfter verkligen fram närheten till naturen och inte minst havet, och uppskattar verkligen att ha allt detta utanför dörren. Att ta en löprunda på lunchen händer lite då och då, men framför berättar Micke att han allt som oftast planerar in minst ett promenad-möte om dagen. Det ger såväl motion och inspiration som energi att klara av resten av dagen framför skärmen. Nu när det börjar bli ljusare igen går familjen dessutom gärna på en skön promenad ner till havet efter middagen, inte minst när de har chans att få njuta av färgsprakande solnedgångar.

Om två veckor går Micke på föräldraledighet. Det gör att han inte funderat så mycket på hur det kommer att se ut i framtiden, efter Covid. Hans sambo Maria har förlorat sitt jobb på grund av pandemin, hon söker nytt men just nu vet de alltså inte vart de kommer ha sin bas framöver. Många arbetsgivare har ställt om och är helt eller delvis digitala, vilket öppnar upp för helt nya möjligheter för dem båda. Paret trivs på Gotland, och det är inte självklart att de flyttar tillbaka till Stockholm efter Covid. Men det är heller inte självklart att de stannar på Gotland. Däremot har ön blivit ett attraktivt alternativ i och med möjligheten till distansarbete.

 

Hade det bara stått mellan Stockholm och Gotland hade Gotland legat bra till.

Micke planerar in minst ett promenad-möte om dagen.

 

För Micke är det ganska stora skillnader i att jobba på distans från Gotland mot Stockholm. Dels har han ett kontor här, det har han inte i lägenheten i Stockholm. Han lyfter också fram närheten och enkelheten. I Stockholm har man ett dyrt garage eller bilen långt från hemmet. Nu står den precis utanför, redo för såväl spontana som planerade naturupplevelser på ön. Men det han saknar mest, och det som talar för Stockholm, är det sociala. Kollegorna och de närmsta vännerna har han i Stockholm, och även om man inte kan umgås just nu så känner han att det är skillnad på ”här och där” när det kommer till hur man träffas. I Stockholm är det mer naturligt att ses spontant efter jobbet under veckorna, oavsett dag. Micke tycker att den kulturen ser annorlunda ut på Gotland.

”Här är ”after work” mer av ett fredagskoncept”
Det är fredagar som gäller helt enkelt. Det är visserligen härligt på sitt sätt – mingelsugna öbor samlas på något av de ställen som dukat upp med tilltugg och specialpriser i baren. Och det är som att alla är där, vilket nästan ger lite firmafest-känsla!

I en artikel i DN i februari kunde vi läsa om Spotifys nya, omfattande arbetsrevolution: samtliga ca 6500 anställda erbjuds att framöver arbeta varifrån de vill. Satsningen går under benämningen ”Work from anywhere” och innebär att företaget varje år skriver ett kontrakt med de anställda, där det framgår om de valt en ”hemmamix” eller ”kontorsmix”. Den anställde väljer helt enkelt var man har sin bas, men har fortfarande möjligheten att variera sina dagar.

I artikeln lyfter man fram att Spotifys ledning länge funderat över kontorets roll och var de anställda arbetar bäst. De är övertygade om att människor är effektivast där de själva vill arbeta – om det så är på ett kontor, i hemmet eller på ett café. Att företagets produktivitet inte har gått ner under det senaste årets hemarbete ser de som ett bevis på att det fungerar. Det nya arbetssättet ser ledningen också som ett sätt att rekrytera fler talanger över hela världen, då de inte begränsar sig till de städer där Spotify har kontor.

Spotify ser till att den anställde har en bra arbetsplats hemma, både när det gäller ergonomi, ljus och uppkopplingar, är det svårt att arbeta i hemmet hjälper arbetsgivaren till med att ordna en kontorsplats på den ort man önskar. Samtidigt fortsätter företaget att satsa på sina kontor, men på nya sätt. De vill att kontoret fortsatt ska ligga på attraktiva platser och vara ett ställe där de anställda trivs.

Södra hällarna sett från ovan med klintkanter och turkost vatten
Vandra från Visby till Högklint

En varm eftermiddag i september testade vi att vandra från Turistbyrån på Donners plats till Högklint cirka 7 kilometer söder om Visby. En bra halvdagsvandring för dig som är i Visby och vill uppleva Gotlands säregna natur utan att använda bilen.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan