pappa och barn vid Folhammars raukområde
/ Upptäck Östra Gotland

Upptäck Östra Gotland

På östra Gotland kan du uppleva fantastiska soluppgångar, besöka charmiga fiskelägen, spännande besöksmål, stränder och fantastisk natur. Här tipsar vi om några pärlor, men du lär garanterat hitta fler längs vägen!

På gång på östra Gotland

Stranden och bryggan vid Katthammarsviks badstrand

Katthammarsvik & Grogarnsberget

Med sina väldiga klintkanter är Grogarnsberget en av öns naturskönaste platser. På bergets udde ligger resterna av en fornborg och här har man en storslagen utsikt över havet och Östergarnsholm. I Katthammarsvik hittar du både en badstrand, en fiskrestaurang och butiker.

 

Från Östergarnsberget syns den ganla skolan och kyrkan

Östergarn

I Östergarn kan du året runt ta en fika eller lunch i den gamla skolan. Här finns också naturreservatet Östergarnsberget med vacker utsikt över socknen. På Östergarnsberget finns ett konstverk föreställande Carl von Linné som besökte Gotland och Östergarn år 1741.

Grynge fiskeläge med bodar av sten

Grynge fiskeläge

Pittoreskt litet fiskeläge med bodar från 1700- och 1800-talet byggda i sten. Nere vid stranden finns även rester av två gamla stenfyrar.

Rökt fisk från Sysne på träbord i hamnen

Sysne udd

I den charmiga lilla fiskehamnen kan du njuta av en bit rökt fisk eller glass (och såklart vacker och fridfull natur).

pappa och barn vid Folhammars raukområde
Raukar och stenstrand
Raukar vid Folhammar i Ljugarn

Folhammar

Stort raukområde på östra Gotland. Dessa raukar består av revkalksten och är därför rika på fossiler. Här får du också närkontakt med raukarna då de står på land. Vägen hit är funktionsanpassad för rullstol och barnvagn.

Folhammar

Ljugarn

I det mysiga lilla samhället Ljugarn hittar du bland annat många matställen, boendeanläggningar, en vacker badstrand och livsmedelsbutik. På sommaren brukar det vara många evenemang här som konserter och utställningar.

Upptäck Ljugarn på ljugarn.se

Sandviken

En härlig sandstrand som passar lika bra för bad om sommaren som en mysig picknick en stilla höstdag.

Sandviken

Torsburgen

Torsburgen är en av Gotlands största inlandsklintar. Här ligger resterna av Nordens största fornborg. I det här området trivs många sällsynta växter och miljön har också präglats mycket av en stor brand som ägde rum för ca 30 år sedan. Missa inte att gå upp i det höga fågeltornet med en fantastisk utsikt över Östergarnslandet.

Torsburgen

Trullhalsar

Trullhalsar är ett stort gravfält, nästan trolskt beläget inne i skogen, när gravarna användes på 600- och 700-talet såg naturen helt annorlunda ut och låg mycket närmare strandlinjen. Här finns ca 350 gravar i form av rösen, domarringar och stensättningar.

Östkustleden

Östkustleden är en vandringsled som sträcker sig utefter den vackra kusten på östra Gotland, från Anga prästänge i norr till Närsholm i söder. Leden är 78 km lång och därmed Gotlands längsta vandringsled..
Östkustleden
cyklande person på grusväg vid havet

Cykla på östra Gotland

Upplev den vackra östsidan från cykelsadeln. Det här är en tur som passar dig som vill uppleva Gotlands underbara natur men inte har tillgång till bil.

Cykla på östra Gotland
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan