RG_personer med cyklar
/ Upptäck norra Gotland

Upptäck norra Gotland

Norra Gotland är känt för sitt karga landskap, storslagna raukområden och vackra kuststräckor, här kommer tips på några pärlor du inte ska missa.

På gång på norra Gotland

Rauken Jungfrun i Lickershamn

Lickershamn

Lickershamn är ett fiskeläge i en vacker vik omgiven av klintar med sandstrand och klapperstenstrand. Här i naturreservatet Jungfruklint står Gotlands högsta rauk Jungfrun högt uppe på klippkanten. Du kan även passa på att köpa rökt fisk i den lilla fiskboden eller äta en bit mat på restaurangen.

Lickershamn
Flytbryggan vid Tingstäde träsk

Tingstäde Träsk

Gotlands näst största insjö (träsk betyder sjö på gutamål). På träskets botten finns resterna av Bulverket, en byggnation från 1100-talet. När du är i Tingstäde kan du också passa på att besöka den ståtliga kyrka, Gotlands Försvarsmuseum och Tingstäde Fästning.

Tingstäde träsk
Stenstrand och stilla vatten vid Bästeträsk

Bästeträsk

Området är ett spännande naturreservat, och själva sjön är Gotlands största insjö – perfekt för ett dopp!

Bästeträsk
Konstverk med stenar på stranden i Bläse

Bläse

Här hittar du charmiga Bläse Kalkbruksmuseum där stenindustrin på ön skildras. Missa inte att ta en tur med ”Stentåget” och spana gärna in det vackra konstverket på stenstranden nedanför museet.

Bläse Kalkbruk

Bungemuseet

Ett av landets största friluftsmuseer. Här finns även butik och ett café där du kan njuta av bland annat paradefterrätten saffranspannkaka i historisk miljö!

Bungemuseet
Langhammars raukområde på Fårö
Digerhuvud på Fårö

Digerhuvud & Langhammars

Sveriges största raukområde och en riktigt häftig plats för såväl vuxna som barn. Hur många raukar kan ni räkna? Här finns fler hundra…

Langhammars
Schäferhund i vattnet vid rauken Hunden på Fårö

Gamle Hamn

Gamle Hamn är ett naturreservat med raukar och fornlämningar från Vikingatiden, här hittar du öns kanske mest välkända rauk  ”Kaffepannan” eller ”Hunden” som den också kallas.

Gamla hamn, Fårö

Helgumannens fiskeläge

Gammalt och charmigt fiskeläge på Fårö, varför inte göra ett picknickstopp här?

Helgumannens fiskeläge
Pappa och son sitter vid strandkanten på Sudersand
Den långa sandstranden vid Sudersand på Fårö

Sudersand

En av Gotlands och Sveriges absolut vackraste sandstränder. Populär och barnvänlig badstrand under sommaren men också perfekt för en frisk höstpromenad.

Sudersand
Kvinna som cyklar på Bungenäs

Bungenäs

Ett gammalt avsides militärt område som är bilfritt, strax öster om Fårösund. Cykla eller promenera på en grusväg som går genom lammhagar ner till kalkbrott och matställen (öppet sommartid).

Lergravsporten på norra Gotland

Lergrav

Här finns stora områden med raukar, bland annat den kända Lergravsporten samt ett mysigt fiskeläge.  Sommartid finns det café som även erbjuder rökt fisk.

Lergrav och Husken

Furillen

Säregen natur, strandliv samt en gammal kalkstensfabrik som nu inrymmer designhotell gör detta till en unik plats på ön – väl värt ett stopp! Delen av Furillen som är naturreservat är mycket lättillgängligt, även för dig som kommer med barnvagn eller i rullstol.

Furillen
Sankt Olofsholm på nordöstra Gotland

S:t Olofsholm

Mindre raukfält med raukar på land och i vattnet i mycket vackra omgivningar. Här ska Gotlands skyddshelgon S:t Olof ha landstigit år 1029, det var han som tog kristendomen till Gotland. Enligt sägnen döptes de första gutarna vid de här raukarna och det är också här som Pilgrimsleden till Visby börjar.

S:t Olofsholm

Färjan till Fårö går varje hel och halv timme från Fårösund året runt, när det är många som vill åka under sommaren går färjorna oftare, turlista Fåröfärjan

Vill du besöka norra Gotland utan bil går det bussar till vissa platser, här hittar du turlistor.

Vill du hyra cykel på norra Gotland kan du göra det i Slite och på Fårö (sommartid). Det går även bra att hyra cykel i Visby och ta med på bussen (max 2 cyklar per buss).

Det går endast bussar på Fårö under sommartid, från mitten av juni till mitten av augusti.

 

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan