/ Så smakar Gotland
majs och chili i gårdsbutik

Så smakar Gotland

Upplev utsökta smaker och läckra råvaror som ger härliga minnen

Publicerad 10 jun 2021

Gotland är en ö full av smaker och dofter. Det milda klimatet, de många soltimmarna och den kalkrika jorden ger de bästa förutsättningar för många olika typer av råvaror. Här finns bourgognetryffel, saffran, ramslök, rotfrukter, salmbär, sparris, jordgubbar, majs och hallon. Säsongen för fina primörer sträcker sig över en stor del av året.

Runt om på ön hittar du mysiga caféer, stenugnsbagerier och restauranger i sköna omgivningar. Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan du botanisera bland de bästa primörerna för säsongen, få tips och bli inspirerad direkt av odlaren.

Gotländska sparris, en av vårens första primörer

Ett uppskattat sommarminne, inte minst bland de yngsta i familjen, är att besöka ett fält med självplockning. Tänk att få plocka sina egna hallon, jordgubbar eller majskolvar, en viss mängd av provsmakning måste väl ingå om man är liten?

Gotland har länge varit känt för råvaror av hög kvalité och därtill många restauranger för alla smaklökar, nu har även flera bryggerier och destillerier etablerat sig runt om på ön.
I dag finns över ett tiotal mindre ölbryggerier från norr till söder, de producerar ölsorter av många olika karaktärer – här finns något för alla smaker. Utöver öl finns det även tillverkning av whisky, gin och musterier, gemensamt för alla dessa är att de använder så många lokala råvaror som möjligt i sin produktion.

 

Edible country – en naturnära matupplevelse

En unik upplevelse finns i Salthamn och det bord som är en del av Edible country. Edible country är ingen vanlig matupplevelse – du och ditt sällskap plockar maten själva från naturen och tillagar sedan detta till en alldeles speciell måltid. Platsen för måltiden är det gedigna träbord som finns placerat i naturskön omgivning nära Salthamn. Recept, instruktioner och bokning av bordet kan hittar du HÄR

Mat från naturen att avnjutas i det vilda. Foto: Karl Melander

 

Tryffeljakt

Tryffeljakt med hund
Tryffeljakt med hund

Under hösten på Gotland kan man uppleva något unikt – tryffeljakt. På vissa platser i den gotländska myllan växer den högkvalitativa Bourgognetryffeln. Under en tryffeljakt får du se hur en tryffelhund arbetar, lära dig mer om tryffel, både var den växer och hur den bäst kan användas i mat. Under november uppmärksammas den gotländska tryffeln genom Tryffelfestivalen, här erbjuds tryffelseminarier, galamiddag, tryffelmarknad, After work mm.

 

 

 

 

Vi på Gotland har alltid värdesatt det lokalproducerade och varit måna om att vårda vår jord. Här nedan får du några tips på hållbara matupplevelser, men det finns såklart många fler att upptäcka!

 

"Hela mitt väsen är med mig i jobbet"

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan