/ Cykla på Gotland
Snirklig väg och cykel på Storsudret

Cykla på Gotland

Från cykelsadeln kommer du betydligt närmare naturen. Du känner dofterna, hör ljuden och känner fartvinden svepa genom ditt hår.

Publicerad 9 jun 2021

Gotland har varit ett cykelparadis sedan 70-talet, då Ulf Lundells debutroman Jack fick hela svenska folket att vilja åka på cykelsemester, nästan i alla fall. Att Cykla på Gotland blev då ett begrepp och det är många som får något drömskt i blicken när man nämner Gotland och cykel i samma mening.

Många säger att Gotland upplevs allra bäst från en cykel, varför är inte så svårt att förstå.

 

Ön är platt, lite lagom stor och även om det kan blåsa ibland så gör de korta avstånden att man med lite planering kan få en alldeles perfekt blandning mellan lagom utmanande dagsetapper och upplever av olika slag. Ett tips är att söka sig bort från de stora vägarna och istället följa de små, inbjudande och slingrande vägarna, gärna längs kusten.

Cyklar vid strand
Varför inte ta ett stopp för ett svalkande dopp?

Kasta tidtabellen, glöm måsten

Från cykelsadeln kommer du betydligt närmare naturen. Du känner dofterna, hör ljuden och känner fartvinden svepa genom ditt hår. Framförallt har du möjligheten kasta bort allt vad tidtabeller, planering och måsten heter och istället ta dagen som den kommer, vilket kan behövas.

När du cyklar längs med de gotländska vägarna kommer du nämligen stöta på både små och stora överraskningar i form av caféer, gårdsbutiker, lammhagar, loppisar, raukområden eller sandstränder. Och du, har du svårt att slita dig från alla härligheter kan du alltid fuska lite och ta bussen tillbaka. Ett par cyklar får åka med om det finns plats.

Om du vill gå i Jacks fotspår så bor du i tält. Idag väljer dock många att kombinera cyklingen med det goda i livet och planera etapperna så att passar med bra boende och bra restauranger, vilket finns utspritt över hela ön. Många väljer också att inte cykla alla dagar utan istället ta en vilodag lite då och då, både för att ladda batterierna men också för att ge tid och plats för alla de upplevelser ön har att erbjuda.

 

Gotlandsleden och cykelvägar

Det finns bilfri cykelväg längs med länsväg 140 från Visby till Klintehamn och längs länsväg 149 från Visby till Lummelunda.

Gotlandsleden är en skyltad cykelled som tar dig runt ön på mindre bilvägar och cykelvägar. Leden är totalt 540 km lång varav 16 km är separat cykelväg.

GOTLANDSLEDEN SOM PDF

GRATIS CYKELKARTA

dukat bord i naturen
Edible country

I Sverige är vi vana vid de möjligheter Allemansrätten ger oss. Att uppleva vår natur och att få plocka och äta av det finaste jorden ger oss så länge vi visar den respekt och förhåller oss till de regler som finns. På Gotland finns det många möjligheter att både tillaga och äta sin mat i naturen. Ibland kanske man till och med har plockat den alldeles i närheten av där man skall äta.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan