/ Edible country
dukat bord i naturen Bordet i Lummelunda. Foto: Karl Melander

Edible country

I Sverige är vi vana vid de möjligheter Allemansrätten ger oss. Att uppleva vår natur och att få plocka och äta av det finaste jorden ger oss så länge vi visar den respekt och förhåller oss till de regler som finns. På Gotland finns det många möjligheter att både tillaga och äta sin mat i naturen. Ibland kanske man till och med har plockat den alldeles i närheten av där man skall äta.

Publicerad 9 jun 2021

En ny möjlighet på Gotland sedan år 2020 är att boka något som kallas Edible Country. Detta är ett nationellt samarbete med Visit Sweden. Runt om i Sverige finns ett 20-tal specialbyggda bord – alla med fokus på att de är en del av naturen och man kan plocka hela eller delar av sin måltid i anslutning till platsen. På Gotland finns bordet i Salthamn.

The Edible Country är ingen vanlig matupplevelse, du och ditt sällskap lagar maten själva av de ingredienser ni antingen tagit med er eller plockat längs vägen enligt recept och instruktioner ni får vid ankomsten till Salthamn. Bordet står på en naturskön plats mellan skog och hav.

Alla är välkomna till bordet för att njuta av en härlig utomhuslunch eller en fika! Klicka här för att boka matkorg och kolla att bordet är ledigt

 

Mat direkt från naturen. Foto: Karl Melander

 

Gårdsbutiker och grillplatser

Att köpa färskt, närodlat och ekologist är också enkelt. Varför inte göra ett besök på någon av de många gårdsbutiker som finns runt om på Gotland. Här kan ni botanisera bland de bästa primörerna för säsongen och kanske få tips och bli inspirerad direkt av odlaren.

Det finns många platser runt om på Gotland som passar för både en enkel picknick eller en grillmiddag med tillbehör. Kanske i något av öns många ängen i något av våra drygt 150 naturreservat? I både ängen och naturreservat finns det ofta arrangerade sittplatser och fasta grillplatser. Överallt på ön finns fina platser att upptäcka!

Fem manliga cyklister tar en paus i solnedgången på Ekstakusten.
Välkommen till Sveriges mesta fritid- och föreningsliv

Gotland har ca 900 olika föreningar! Det gör oss till det föreningstätaste länet i landet. Varför är det så? Delvis beror det nog på att vi gillar att engagera och aktivera oss och delvis på att vi bor utspridda över hela ön och snarare än att samlas i större sammanhang har vi skapat det nära oss och vår socken.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan