/ Bergman Island
person går i gräset framför en väderkvarn

Bergman Island

Fåröinspelade långfilmen Bergman Island har blivit utsedd till en av årets tio bästa filmer av The New York Times. Bergman Island är regisserad av den franska regissören Mia Hansen-Løve och är i sin helhet inspelad på Fårö. Filmen skildrar regissörens personliga upplevelser av att ha besökt Bergman-veckan tillsammans med sin före detta man Olivier Assayas och är en kärleksförklaring till Fårö.

Publicerad 13 dec 2021
Skriven av Gotlands Filmfond

Bergman Island har skrivits och regisserats av den franska regissören Mia Hansen-Løve, vars film Dagen efter denna belönades med en guldbjörn för bästa regi vid filmfestivalen i Berlin 2016. Bergman Island är i sin helhet inspelad på Gotland och Fårö och i rollerna syns Tim Roth (Pulp Fiction) och Vicky Krieps (Phantom Thread) men även svenska skådespelare och kulturpersonligheter som Melinda Kinnaman, Joel Spira och Kerstin Brunnberg. Den gotländska artisten Clara Strauch spelar en av birollerna och ett hundratal statister och övriga möjliggörare från Gotland har bidragit. I juli tävlade filmen om det tyngsta priset under den prestigefyllda filmfestivalen i Cannes och alldeles nyligen har den visats på filmfestivalen i Toronto.

Handlingen tilldrar sig under Bergmanveckan på Fårö dit regissörsparet Chris och Tony beger sig för att skriva manus och spendera tid tillsammans. Medan de går i Bergmans fotspår och bor i huset där Scener ur ett äktenskap spelades in börjar gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ut. Paret glider allt längre ifrån varandra. Filmen tar avstamp ur verkligheten och regissören har varit mån om att återskapa platser, personer och händelser in i minsta detalj.

Det var märkligt och svårt att spela sig själv som den person som var jag 2016. När jag första gången skulle se mig själv tog jag av mig glasögonen och höll för öronen för att slippa se hur dålig jag skulle vara.

 

Visbyfödda filmaren Hampus Nordenson deltog 2016 i Film på Gotlands talangprogram för filmare under Bergmanveckan där Mia Hansen Løve var en av gästerna med filmen Dagen efter denna. Han höll i samtalet med henne inför publik och mellan programpunkterna visade han henne runt på Fårö, något som resulterade i att han kom att bli en del i filmteamet och fick en roll i filmens handling – som sig själv.

”Det var en tuff inspelning och ett tag funderade jag över om jag ens ville hålla på med film. Men när vi såg filmen i Cannes infann sig ändå en slags extas efter allt det intensiva arbetet. Det var märkligt och svårt att spela sig själv som den person som var jag 2016. När jag första gången skulle se mig själv tog jag av mig glasögonen och höll för öronen för att slippa se hur dålig jag skulle vara. Men Mia hade tagit fram det bästa i mig och efteråt kände jag mig glad och stolt.”

Filminspelningen engagerade gotländska filmarbetare och näringsliv med allt från biluthyrning till boende, restauranger och inspelningsplatser och hade även med praktikanter från Gotlands Folkhögskolas filmutbildning i Fårösund. Flera av Fårös välkända platser som Ekeviken, Ulla Hau och Kutens Bensin är med i filmen men även Destination Gotlands färja, Visby flygplats och Sudersand Resort.

person går i gräset framför en väderkvarn
Bergman Island

Bergman Island has been named one of the ten best films of the year by The New York Times. Bergman Island is directed by the French director Mia Hansen-Løve and is filmed in its entirety on Gotland and Fårö. The film depicts the director's personal experiences of having visited Bergman Week with her ex-husband Olivier Assayas and is a declaration of love for Fårö.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan