Guide

Möt våren i Visby

Här tipsar vi om vad du kan göra en dag i Visby. Världsarvets unika sevärdheter, mysiga butiker, caféer, restauranger och evenemang. Dessutom finns underbara naturupplevelser på gångavstånd från Visby. Säkerligen hittar du också några egna små smultronställen längs vägen.

Publicerad
12 februari 2024
Senast uppdaterad
27 mars 2024
Dela
 

Almedalen

Almedalen var platsen för den medeltida hamnen, idag är det en vacker park med ankdamm och lekplats. Här hittar du också biblioteket och kongresshallen.

Det medeltida stenhuset Gamla apoteket i vintersol.

Strandgatan

Detta var den medeltida huvudgatan och här hittar du fortfarande flera medeltida packhus, t ex Gamla apoteket. Här ligger också Gamla residenset, Burmeisterska huset (båda från 1600-talet) och Gotlands Museum.

Gotlands museum med Fornsalen

På vårt fina kulturhistoriska museum hittar du allt från bildstenar till världens största vikingatida silverskatt, se Gotlands historia från stenålder till nutid. Har du bråttom kan du gå igenom museet på en timme men här kan du lätt spendera betydligt längre tid. Öppet varje dag 11-16.

Gotlands Museum

Kruttornet

Nordens äldsta profana byggnad och också den äldsta delen av ringmuren. Kruttornet byggdes som en fristående kastal på 1100 talet och har fått sitt namn av att det användes som krutförråd under 17- och 1800-talet. Tornet användes också som fängelse under 16- och 1700-talet.

Kruttornet
Tre personer promenerar på Fiskargränd i Visby

Fiskargränd

Missa inte att titta in på den här pittoreska lilla gränden, rosorna har inte börjat blomma, men den är vacker året runt!

Botaniska trädgården

I denna vackra trädgård hittar du, för vårt land, ovanliga växter som trivs i den av ringmuren skyddade miljön. Njut av vårblommor och fågelkvitter!

DBW:s Botaniska trädgård

Väktargången

Via den rekonstruerade väktargången kommer du upp i ett av ringmurens torn med fantastisk utsikt över Östersjön, innerstaden och Nordergravar.

S:t Nicolai ruin

En av Visbys stora och vackra kyrkoruiner från medeltiden som också används som bland annat konsertlokal.

S:t Nicolai ruin
Nordergravar med ringmuren i april

Visby ringmur

Den välbevarade ringmuren började byggas på 1200-talet och färdigställdes på 1300-talet. Muren är 3,44 km lång och det går bra att gå runt den eller innanför den, en promenad på ca 45-60 minuter. Har du ont om tid kan du sikta in dig på att se Norder- och Östergravar från utsidan, perfekt för dig som vill ta fina bilder som ett minne av Visby.

Visby Ringmur

Klinten och Kyrkberget

Kvarter med små, söta hus från 1700- och 1800-talet och blommande gränder. Tidigare var det här stadens fattiga bodde. Vid grönområdet ovanför Domkyrkan hittar du en av Visbys bästa utsiktsplatser.

Domkyrkan

Missa inte ett besök i vår vackra domkyrka S:ta Maria vars äldsta delar är från slutet av 1100-talet. Öppen alla dagar.

Visby domkyrka
kyrkoruinen Sankta Karin på Stora torget i Visby

Stora torget och S:ta Karins kyrkoruin

Vid stora torget hittar du barer och restauranger. På torget ligger även vackra S:ta Karins kyrkoruin.

S:ta Karins kyrkoruin

Shopping

Vill du handla med dig något fint hittar du de flesta butikerna längs Adelsgatan, Hästgatan, S:t Hansgatan och Östercentrum. Allt från små och ovanliga butiker till de stora kedjorna. Butikerna har öppet 10-18 på vardagar, 10-16 på lördagar och vissa butiker har öppet 11-15 på söndagar.

Butiker i Visby

Mat & dryck

Vill du äta något typiskt gotländskt ska du välja något med lamm. Vi har också lokala smaksättare som tryffel, ramslök och kaip. En populär efterrätt är saffranspannkaka med vispgrädde och salmbärssylt. Många restauranger hittar du vid Donners plats, Strandgatan, Wallers plats och Stora torget. Visby är förmodligen Sveriges krogtätaste stad och väldigt många har öppet året runt.

Restauranger och Caféer i Visby

Fråga Turistbyrån

Ställ en fråga till Turistbyrån på Gotland

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan