juni
24

BERGMANVECKAN 2024

Film Norra Gotland
Evenemangbild
Evenemangbild
Evenemangbild
Evenemangbild
Festival
Servering
Bergmanveckan firar 20 år – det ska vi fira! Temat för årets festival är Cirkus Bergman. Ett tema som rymmer hela Bergmans kreativa universum – en dans på spänd lina mellan hopp och förtvivlan, ljus och mörker.
Under årets festival kommer vi att titta i kristallkulan mot filmens framtid, men också ha en stadig blick i backspegeln på det som varit och med fötterna djupt begravda i Bergmans älskade, karga Fårömylla.

Bergmanveckan 2024 hålls på Fårö under fem intensiva dagar mellan 24 och 28 juni. Festivalen kommer bland andra att gästas av den hyllade regissören Mika Gustafson som med sin debutfilm Paradiset brinner (2023) prisades vid den prestigefyllda filmfestivalen i Venedig, såväl som på Londons filmfestival. Filmens manusförfattare, Alexander Öhrstrand, är också vår gäst på årets festival. Även musikern, kompositören och Bergmangårdarnastipendiaten, Martin Hederos kommer till Bergmanveckan i sommar.

– Att driva en filmfestival är lite som att driva en cirkus. Varje gång tältet reses börjar allting om igen och showen är i gång. Genom att välja Cirkus Bergman som tema ville jag hitta ett sätt att fira Bergmanveckans 20 år med alla dess olika sidor, samtal, filmer och möten.
Att fira blir en form av motståndskraft mot mörkret som omger oss. Att genom lekfullheten närma sig allvaret, säger Johan Hallström, konstnärlig ledare och fortsätter:
– Cirkusen finns representerad i många av Bergmans verk, från Det sjunde inseglet med det resande teatersällskapet, till Gycklarnas afton och många, många fler. Där finns en dubbelhet inför, skådespelarens och clownens roll som underhållare som vi vill undersöka. Cirkus innehåller både ljus och mörker men framför allt vill den röra och beröra – och det hoppas vi göra i sommar genom fest, färg och firande! 

Fram till att hela programmet och biljetterna släpps i april kommer vi successivt att avslöja fler nyheter om gäster och programpunkter under årets Bergmanvecka. Som vanligt kommer våra besökare kunna se film i Bergmans egen biograf och få guidade visningar av inspelningsplatserna på ön via cykel eller buss. Dessutom blir det ett alldeles extraordinärt Bergmanquiz med fina priser!

Under årets Bergmanvecka kommer också det första The Ingmar Bergman Script Award att delas ut i samarbete med SF Studios. Läs mer om priset här.

Tillfällen
logotyp

Eventet arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: