BERGMANVECKAN

Film Norra Gotland
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Arbetsgivare
Året runt
Familjevänligt
Festival
Funktionsanpassat
Möjligt att åka buss/Hållplats inom 2 km
Säsong
Servering
Utomhus
Årets Bergmanvecka markerar 20 år sedan starten – det ska vi fira! Temat för 2024 års festival är Cirkus Bergman. Ett tema som rymmer hela Bergmans kreativa universum – en dans på spänd lina mellan hopp och förtvivlan, ljus och mörker.
Bergmanveckan firar 20 år – och det med extra fokus på vårt grannland Norge, där såväl ny som etablerad talang just nu skapar ovanligt mycket spännande film. Vi är mycket glada att kunna presentera den norska skådespelaren Renate Reinsve som huvudgäst under Bergmanveckan 2024. Festivalen gästas också av regissören Halfdan Ullmann Tøndel som vann pris för bästa debutfilm vid filmfestivalen i Cannes, för sitt täta drama, Armand som också visas på Bergmanveckan.

Bergmanveckan hålls på Fårö mellan 24 och 28 juni.

– Vi är så oerhört glada att få både Renate och Halfdan som våra gäster på Fårö. De tillhör en ny, inspirerande och spännande filmgeneration från vårt grannland. Renate hör till de där skådespelarna som kan lyfta vilken film som helst, säger Bergmanveckans konstnärliga ledare, Johan Hallström.

Renate Reinsve, född 1987, hyllades för sin roll i Joachim Triers Världens värsta människa (2021), för vilken hon vann skådespelarpriset i Cannes. Hon har genom hela sin karriär visat på en bredd i sitt konstnärskap och växlar med lätthet mellan komedi och drama, stora produktioner och mindre indiefilmer.

Under Bergmanveckan ser vi henne även i det New York-baserade skräckdramat A Different Man (2023) av regissören och manusförfattaren Aaron Schimberg, som får Sverigepremiär på festivalen. 

Armand (2024) får också sin Sverigepremiär på Bergmanveckan, efter att ha visats vid filmfestivalen i Cannes.

Det här blir inte första gången som Renate Reinsve besöker Fårö.
– Det betyder mycket för mig att komma tillbaka till Fårö åtta år efter att vi gjorde en kortfilm där, som blev början till arbetet med  Armand, tillsammans med regissören Halfdan Ullmann Tøndel och producenten Andrea Ottmar, berättar hon och fortsätter:
– Jag ser fram emot att träffa alla andra som har kommit till Fårö för Bergmanveckan.
Renate Reinsve säger också att hon inspireras mycket av Ingmar Bergman.
– Kompromisslösheten i hur han skapade sina världar och hur han litade till sin intuition.

På Bergmanveckan möter ni också den flerfaldigt prisbelönte norske regissören och författaren, Dag Johan Haugerud. Han har gjort sig känd för sina både kompromisslösa och underhållande skildringar av vardagsmoraliska frågor i vår samtid. Han är aktuell med en trilogi filmer som skildrar sexualitet och längtan – Sex, Drömmar och Kärlek – alla med premiär under 2024.

Under Bergmanveckan kommer regissören berätta om arbetet med trilogin. Vi visar Sex, som hade premiär tidigare i vår, samt klipp från Drömmar och Kärlek

Årets program på temat Cirkus Bergman – 20 år av ljus och mörker
Under årets Bergmanvecka kommer också det första The Ingmar Bergman Script Award att delas ut i samarbete med SF Studios. Läs mer om priset här.

Köp biljetter här
logotyp

Övrig information

Aktiviteten arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: