JUL PÅ GOTLAND


Upplev Gotland i adventstid med mysiga marknader, god mat, julkonserter, tomteparad, shopping och förhoppningsvis lite snö. Det blir allt från traditionell julmarknad i världsarvsstaden Visby till julkonserter i våra medeltida kyrkor och ruiner. Dessutom dukas det upp julbord och annat gott som hör till högtiden. Läs om det mesta och bästa om julen på ön i vår guide!

Längst ner på sidan hittar du alla julevenemang!

Julmarknad på Stora torget

Alla adventshelger arrangeras julmarknad på Stora torget, en fin och välbesökt tradition. Här kan du i de olika julbodarna köpa alltifrån brända mandlar och gotländska hantverk till delikatesser och julklappar. Vissa datum arrangeras det aktiviteter som dans kring granen, tomten kommer på besök och mycket mer.

Julmarknad på Stora torget

Medeltida jul 8-10/12

Boka in andra advent för ett medeltida juläventyr i Världsarvet Visby. Välkommen på upptåg, konserter, eld, föreläsningar, mat och dryck, marknad och glögg.

Medeltida jul

Med smak av julen

Gotland har ett stort utbud av bra restauranger varav många finns med i White Guide. Veckorna innan jul dukas det upp allt från traditionella julbord till mer alternativa julmenyer. Det finns helt enkelt något för alla smaker.

Julbordsguiden
Lykta med ljus i snö

Julmarknad på Roma Kungsgård 9-10/12

Besök mysiga Roma Kungsgård i juletid. Det blir julmarknad, Lucia och mycket mer. Dessutom kan du ta det stämningsfulla  julmarknadståget mellan Dalhem och Roma.

Julmarknad på Roma Kungsgård

Tomteparaden 9/12

Julens mysigaste parad där vi klär ut oss till allt vad som hör julen till; lucia, renar, pepparkaksgubbar, nissar, änglar eller något annat juligt. Tomten leder paraden och tillsammans vandrar vi genom staden med stämningsfulla facklor.

Tomteparaden

Stämningsfulla Julkonserter

Vad sägs om körkonsert i medeltida S:t Lars ruin eller S:t Nicolai? Eller musik någon av våra 92 medeltida sockenkyrkor? Valen är många och du hittar de flesta i vår evenemangskalender.

Julkonserter på Gotland

Julmarknad på Källunge Gård

En gård fylld av godsaker, drycker, hantverk, ljus, blommor, kransar och massor av saker som hör julen till.
Tomtemor och Tomtefar kommer på besök och det blir även flera roliga happenings för alla barn. Källunge Gård erbjuder dessutom buss från Visby.
Julmarknad på Källunge Gård 9-10 december

Julmarknad i Stånga 10/12

Andra advent är det Stånga Julmarknad. Då pyntas Stangmalmen i julig skrud och bodar och stånd fylls med glögg, hembakat, lokala delikatesser, hantverk, kransar och mycket mer. Det blir dans kring granen, ponnyridning, tomten delar ut godis till barnen och marknaden avslutas med bågskyttarnas eldregn av pilar.

Stånga Julmarknad

Besök Tomtebyn i Hejdeby

200 meter in i den mörka skogen i Hejdeby ligger den lilla Tomtebyn, den är bara öppen några få dagar om året… Mer info kommer inom kort.

Besök Tomtebyn i Hejdeby

En glimrande jul med Glimra

Glimra, två Ainbuskar och en Fehling gör en stämningsfull och rolig julkväll med allt från julklassiker i stämsång till mandolin, dragspel och en och annan julrap!

En glimrande jul med Glimra

Julmys på Roma Kungsgård

Julmys på Roma Kungsgård veckan innan jul. Tomten kommer på besök för att berätta sagor. Det blir julmusik och lekar, julpyssel, klappjakt, pepparkakor och glögg och mycket mer.

Julmys på Roma Kungsgård 16-17 december
tre personer tittar i skyltfönster på Hästgatan

Handla julklapparna i lugn och ro

Lammskinnstofflor, keramik, mathantverk eller ett loppisfynd? Alternativen är många. Allt från gårdsbutiker och små pittoreska butiker till de stora kedjorna. Möjligheter till riktigt rolig, lugn och mysig julshopping finns över hela ön.

Öppet Gotland
domkyrkan i snö och sol

Advent och jul i Visby domkyrka

Under adventshelgerna och julen blir det extra stämningsfullt i vår vackra domkyrka från 1200-talet. Julkonserter, julnattsmässa, julotta och allt annat som händer hittar du i vår evenemangskalender.

 

Alla evenemang

Hitta alla julens godsaker och delikatesser

Upplev den härliga känslan av att handla allt till julbordet eller glöggminglet direkt från producenten, besök några av öns många gårdsbutiker! De flesta hittar du i vår app Öppet Gotland.

Gårdsbutiker
snö i almedalen

Mellandagar & jullov

Tips på lugna och fartfyllda upplevelser för hela familjen under julledigheten.

Mellandagar & Jullov på Gotland

Små och stora julmarknader

Julmusik

Fler juliga evenemang

Fråga oss om julen på ön!

Turistbyrån

Ring, maila eller besök oss. Vi svarar på dina frågor om Gotland, tipsar och inspirerar alla veckans dagar.

0498-20 17 00 info@gotland.se
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan