/ Kim skapar mötesplatser för spelintresserade
Kim Vässmar i sin butik Skuggspel Kim Vässmar i sin butik Skuggspel. Foto Joel Nilsson

Kim skapar mötesplatser för spelintresserade

2010 öppnade Kim Vässmar butiken Skuggspel i Visby. Verksamheten tog fart direkt och utvecklades till att dessutom bli en naturlig mötesplats för dem som var intresserade av spel och fantasy.

Publicerad 16 dec 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

Lite av en slump flyttade Kim Vässmar från Göteborg till Gotland när han och hans fru köpte den gamla mangårdsbyggnaden på familjens släktgård i Roma och började etablera sig på ön. Kim hade länge jobbat med film och musik samt design och illustration. Dessutom hade han gett ut både romaner och rollspel och var ett välkänt namn inom spelvärlden. Innan flytten från Göteborg var han bland annat verksam inom företaget Neogames. 2005 köpte han företaget som då fick sin bas på Gotland, med fokus på förlags- och licensområdet. Kim och hans fru hade under tiden bildat familj och Kim drev förlaget hemifrån vilket passade bra under småbarnsåren. Han kompletterade med jobb som möbelsnickare och möbeldesigner på frilansbasis – något som han trivs med och jobbar med från och till än idag.

 

”Det är en del av ö-livet, att kunna vara flexibel och villig att anpassa sig utifrån de möjligheter som dyker upp”
-Kim Vässmar, Skuggspel

 

2010 öppnade Kim butiken Skuggspel i Visby, som komplement till förlagsverksamheten. Han ville ha en plats att verka på och sälja sina böcker och rollspel på, samtidigt som han känt ett behov av en mötesplats för dem som var intresserade av spel och fantasy. Tanken med butiken var att Kim skulle kunna ha det som bas, och sitta där och illustrera och skriva samtidigt. Men verksamheten tog fart direkt och butiksdelen tog mer tid än Kim kunnat ana. Dessutom satsade han mycket på aktiviteter och events på kvällstid.

Porträtt på Kim Vässmar i sin butik Skuggspel
Kim Vässmar i sin butik Skuggspel Foto: Joel Nilsson

 

Butiken har utvecklats mycket under de 11 år som den funnits. Tre flyttar senare befinner vi oss nu på Hästgatan, mitt emot bion. Här ser han stora fördelar med att ha ett stort skyltfönster ut mot en gata där det rör sig mycket folk. En butik av det här slaget måste synas för att folk ska komma dit menar Kim, samtidigt som han också anpassar sortimentet utifrån klientelet som rör sig utanför. Nu är Skuggspel en mer generell butik med ett större sortiment för att nå ut bredare. I skyltfönstret ser vi allt från Pokémon-prylar till fantasy-böcker och japanskt godis.

 

 

Gotland är en otroligt kreativ plats och det är lätt att ta idéer vidare tillsammans med andra.
-Kim Vässmar, Skuggspel

 

 

Kim har många positiva upplevelser av att etablera sig på Gotland. Det finns enorm kraft i att ön är liten och han tycker att det är lätt att få kontakt och skapa samarbeten. Att bo och verka på Gotland betyder att årstiderna ser väldigt olika ut. Sommartid dubbleras antal personer på ön och det är full fart både i butiken och på alla event och aktiviteter. När Kim öppnade butiken tog det inte lång tid innan han behövde hitta personer som kunde jobba extra så att han kunde hålla butiken öppen. Framåt hösten lugnar det ner sig väsentligt. Kim valt att ta andra jobb på sidan av för att kunna behålla sin personal och hålla butiken öppen året runt. Målet framåt är att ha minst en heltidsanställd som ansvarar för butiken och att han kan vara på plats i bakgrunden och jobba mer med sina spelprojekt och utgivningsplaner.

Kim berättar också att en utmaning att ha ett sortiment som fungerar både sommar och vinter. Dessutom är hans målgrupp både bred och föränderlig. Det som sistaårsstudenterna helt plötsligt inte kan få nog av, vill ingen ha året efter när de lämnat ön. Men det är också det som är tjusningen konstaterar Kim; att försöka hitta strategier för sortiment och butik och vara relevant i utbudet. Här på ön finns fyra utbildningar bara inom spelutveckling som lockar många studenter. Han har tidigt insett att spelutbildningarna på ön är viktig för hans verksamhet. Dels utgör de en stor målgrupp både i butiken och för hans aktiviteter och evenemang, men han har dessutom också både jobbat tillsammans med studenter i olika projekt samt kunnat erbjuda dem extrajobb i butiken.

Kim konstaterar att en del upplever att det saknas mötesplatser och sammanhang för unga vuxna på ön. Många flyttar hit för att utbilda sig och har då ett aktivt studentliv. Men efter examen har man inte längre den samlingspunkten, utan måste hitta sin egen plats. Även vissa grupper av gymnasieungdomar som inte är aktiva i föreningslivet saknar mötesplatser. Här finns stora möjligheter menar Kim som konstaterar att han gärna skulle vilja erbjuda ännu mer plats och fler evenemang för dessa målgrupper.

Grundarna av Talltales med skumgummivapen i Dalmanska porten
Unik verksamhet med fokus på äventyr

Från utbildning till extrajobb till egen verksamhet - Peter Losonci såg behovet av nybörjarvänliga vägar in i rollspelet för alla åldrar. Sommarens ”battle" Visbys vallgravar gjorde succé och nu står Stockholm på tur.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan