/ Jazzklubben i Visby
Foto: Örjan Klintberg

Jazzklubben i Visby

Det spelar ingen roll om det snöar, regnar eller stormar. Gotlänningarna rör sig emot Stora Torget och Munkkällaren varannan torsdagskväll ändå

Publicerad 10 jun 2021

På Jazzklubben i Visby har erkända livemusiker spelat varannan torsdag i snart 30 år.

Varannan torsdagskväll ringlar en kö utanför Munkkällaren. Innanför dörren sitter kulturföreningen Roxys flitiga funktionärer och drar biljetter. Det spelar ingen roll om det snöar, regnar eller stormar. Gotlänningarna rör sig emot Stora Torget varannan torsdagskväll ändå. Vissa beställer trerätters och för att få middagsbord nära scenen. Andra hänger med ett glas rött vid den rustika baren. Örjan Klintberg stiger upp på scenen och presenterar kvällens band.

Sedan 1992

Här har musikentusiaster samlats de senaste 30 åren, sedan våren 1992. Då ville nämligen Kulturföreningen Roxy skapa ett vattenhål för för gotlänningar som vill gå ut på vardagen och lyssna på livemusik, kanske äta en bit mat, ta ett glas och orka jobba dagen efter. Tanken var att boka både internationella, nationella och lokala artister.

Under 90-talet kom jazzboomen. Den svenska jazzen blev bredare och internationell. Helt i I rätt tiden skapades relationer med Esbjörn Svensson, Lina Nyberg, Magnus Lindgren med flera. Jazzklubben ville boka kvalitativ musik som framförs av levande människor som kommunicerar med sin publik.

Foto; Örjan Klintberg

Kända namn

Många är de erkända musiker som spelat på jazzklubben genom åren. Esbjörn Svensson trio (e.s.t) spelade här varje år emellan i 1994-2008. Laleh, Tonbruket, Jonas Kullhammar, Per ”Ruskträsk” Johansson och Lisa Nilsson har också besökt klubben. Även Canned Heat som fick Munkkällaren att att bli helt fullbokad med 330 personer. Då var det både trångt och varmt.

Live

Gränserna är inte så hårda kring vad som är jazzmusik och inte. Det är duktiga livemusiker som premieras och när musikerna improviserar applåderar den vana publiken. Närheten mellan musik och publik är påtaglig. Artisterna trampar nästan i publikens tallrikar. En trummis börjar vispa på hi-haten. Två timmar senare går publiken leende ut på Stora Torget. En liten bit av storstadens pulserande livemusik en vanlig snöig torsdagskväll i lilla Visby.

 

Jazzklubben 2021 har premiär 30 september

Tidlös teater i Roma klosterruin

Vid Roma klosterruin har Romateatern gestaltat Shakespears eviga texter i över 30 år.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan