/ Gotlands natur
Grönska i gotländskt änge i början av juni

Gotlands natur

Gotland erbjuder storslagen natur i såväl frodigt och välkomnade landskap liksom karg miljö med låga träd och buskar. Platser för den äventyrslystne med klippiga raukar eller grönskande ängen för den mer stillsamme botanikern. I den gotländska naturen finns smultronställen för alla smaker.

Publicerad 8 jun 2021

Raukar och karga landskap

 

Långt innan vår tid låg ön närmare ekvatorn i tropiska vatten och därifrån byggdes kalkstensgrunden, som Gotland vilar på, upp. Genom väder, vind och istid har ön getts en unik natur som inte finns någon annanstans. På flera platser längst kusten kan du se och känna på raukar. Hoburgsgubben på södra Gotland och ”Hunden” vid Gamla hamn på Fårö är kanske de mest kända raukarna medan områdena Digerhuvud och Langhammars på Fårö och naturreservatet Folhammar på östra Gotland bjuder på flest.

Gotland har också långa klapperstenstränder där många gillar att vandra. Har du barn kan det vara roligt att titta efter fossiler, hur många olika kan du hitta?

Gröna, sköna platser

Orkidé i gotländskt änge

Gotlands milda havsklimat gynnar växtligheten som grönskar från vår till sen höst. Kalkstensgrunden som ön vilar på hjälper till att hålla värmen långt in på vintern. Tack vare det trivs många träd och blommor som normalt sett växer på sydligare breddgrader utmärkt här. Runt om på ön finns närmare 200 gotländska ängen som är populära utflyktsmål. Ta gärna med dig picknick och njut av blommor och fågelkvitter.

Det finns över 150 naturreservat på Gotland. Alla är hem åt sällsynta växter och djur. Vissa arter finns faktiskt inte på några andra platser i världen!

 

Öarna runt ön

Sillgrisslor på Stora KarlsöGotland är med sin 800 km långa kust Sveriges största ö, men landskapet Gotland består av flera unika öar. Ett besök på Fårö brukar de flesta vilja hinna med under sin vistelse. Här finns några av de finaste sandstränderna och raukområdena. Det är även platsen som Ingmar Bergman valde att kalla sitt hem.

Nationalparken Gotska Sandön är ett oförglömligt besöksmål. Med ett begränsat antal besökare samtidigt brukar ett totalt lugn infinna sig. Grannöarna Stora- och Lilla Karlsö har, förutom en unik natur, bland de rikaste och mest exotiska fågelliven i hela Sverige. En dagstur eller övernattning på någon av dessa öar är ett fantastiskt minne att bära med sig.

 

 

kvinna cyklar på landsväg mot en kyrka
Natur- och kulturrunda på cykel

Den här turen passar dig som vill utgå från Visby och cykla en halvdag, kanske har du redan utforskat kusten och vill se något annat? På natur- och kulturrundan besöker du två naturreservat och två medeltida kyrkor, du får också uppleva det gotländska lantbrukslandskapet med åkrar, gårdar och blommande vägkanter.

Läs artikel

Läs mer om Gotlands natur


Warning: Undefined array key "page_promo_ingress" in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240523142708/content/themes/gotland/templates/blocks/page_promo_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan