/ Natur- och kulturrunda på cykel
kvinna cyklar på landsväg mot en kyrka

Natur- och kulturrunda på cykel

Den här turen passar dig som vill utgå från Visby och cykla en halvdag, kanske har du redan utforskat kusten och vill se något annat? På natur- och kulturrundan besöker du två naturreservat och två medeltida kyrkor, du får också uppleva det gotländska lantbrukslandskapet med åkrar, gårdar och blommande vägkanter.

Publicerad 8 jun 2021
Skriven av Sofia

 

En solig dag i början på juni tog vi våra cyklar från Turistbyrån på Donners plats via Österväg och Endreväg mot Slitevägen (väg 147), efter en liten bit på cykelvägen längs väg 147 svängde vi av mot Dalhem (väg 631). Efter några kilometers cykling kom vi till första stoppet Ölbäcks naturreservat. Ölbäcks naturreservat är känt för sina öppna hällmarker och rika flora. Här finns också ett medeltida stenkors som sägs ha rests till minne av prästen Herr Jörgen som 1336 dödades av en örn på platsen, korset hittar du i närheten av kraftledningen.

Stenkors i Ölbäcks naturreservat
Medeltida stenkors i Ölbäcks naturreservat

 

Två medeltida kyrkor

Efter ytterligare några kilometer tog vi av mot Hejdeby kyrka. En fin landsbygdsväg med blommande vägkanter och stentun. Hejdeby kyrka från 1200-talet är bland annat känd för sina kalkmålningar och medeltida träkrucifix.

Gotländsk stentun
Gotländsk stentun

Efter Hejdeby kyrka tog vi av norrut längs länsväg 147 (denna väg kan stundtals vara ganska trafikerad så cykla försiktigt). Efter ett par kilometer tog vi av till höger mot Endre kyrka, ännu en fin landsväg med blommande rapsfält. Endre kyrka är en av Sveriges bäst bevarade medeltidskyrkor, den har bland annat målningar från 1400-talet av ”Passionsmästaren” och vissa av kyrkans glasmålningar är från 1200-talet.

Endre kyrka
Den medeltida kyrkan i Endre

 

Ett grönskande änge

Efter Endre fortsatte vi till Allkvie Änge, en riktig skattkista för dig som älskar natur. Här kan du botanisera bland orkidéer, ramslök och andra växter eller bara njuta av fågelsång och surrande insekter. Från Allkvie cyklade vi tillbaka mot Visby längs väg 631.

Blommande ramslök
Blommande ramslök i Allkvie änge

Turen är ca 30 km lång och tar ca 4-5 timmar att göra inklusive stopp.

Turen går att göra året runt beroende på väder, men med fördel i maj eller juni för blommor och fågelsång.

Kyrkorna är ofta öppna från maj till september, men vill du vara säker på att de är öppna kan det vara värt att kontakta pastoratet i förväg.

Vägarna är lätt trafikerade, väg 147 har tidvis tyngre trafik.

Det finns inga matställen eller butiker längs vägen, ta med vatten och matsäck.

Ta med eventuella sopor tillbaka till Visby för återvinning.

ca 30 km
4-5 timmar
Tre rollfigurer ur Loranga, Mazarin och Dartanjang agerar på en scen.
Ett rikt kulturliv på Gotland

Gotland sjuder av kultur; vårt rika och unika kulturarv med världsarvet Hansestaden, våra 92 medeltida kyrkor, skatter och fornlämningar. Det är ingen slump att så många kulturskapare och närmare en miljon besökare per år söker sig till Gotland. Gotlands attraktionskraft bygger till stor del på det rika kulturutbudet och kulturarvet.

Läs artikel

Warning: Undefined array key "page_promo_ingress" in /home/gotlandcom/gotland.com/releases/20240626095630/content/themes/gotland/templates/blocks/page_promo_block.php on line 9
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan