/ Från lägenhet i Tullinge till bondgård på Sudret
Sussi och Roger på Härdarve Gård Sussi och Roger på Härdarve Gård. Foto: Joel Nilsson

Från lägenhet i Tullinge till bondgård på Sudret

På Härdarve Gård på södra Gotland bor Sussi och Roger, tillsammans med 400 tackor, en hel drös lamm, 200 kor, kalvar och ungdjur. För åtta år sedan hade Sussi ett kontorsjobb och lägenhet i Tullinge, omedveten om det nya livet och den stora kärleken som väntade henne på Gotland.

Publicerad 5 jun 2021
Skriven av Paula Cederberg Ahlsten

I det vackra lummiga landskapet i Eke på södra Gotlands östkust ligger Härdarve gård. Kommer man körandes på vägen som slingrar förbi gården saktar man gärna in för att läsa på skylten som välkomnar in till gårdsbutikens läckra sortiment. Klart att man stannar för att kliva på, ta sig en kik och få träffa Sussi som tar emot en med sitt stora leende och varma ögon.

Lantbrukarparet Sussi och Roger har många järn i elden och lika många bollar i luften, både på gården men även i föreningslivet och i sociala engagemang i bygden. Roger är uppvuxen på Härdarve och har drivit den som KRAV-gård sedan början av 90-talet. På den tiden var det en mjölkgård men numera är inriktningen lamm och nöt samt diverse spannmål, emmervete och gotlandslins.

Kvinna med lamm i famnen

När man ser Sussi vant hanterandes napplammen och de nyförlösta tackorna är det svårt att tänka sig att hon bara för åtta år sedan var en storstadstjej med noll erfarenhet av bondelivet.

 

Jag kunde ingenting! Jag kom från ett liv på femtio kvadrat i Tullinge till en stor gård på Sudret, det var en rejäl omställning.

 

– I början gjorde jag så många fel – jag hade trettiotvå napplamm och matade alla för hand, skrattar Sussi.

Det var kärleken till Roger som gjorde Sussi till gotlänning. I början pendlade hon mellan fastlandet och Gotland, men rätt snart så bosatte hon sig på Härdarve. Roger var ett tryggt stöd in i det nya lantbrukslivet, men han lät henne också testa sig fram på egen hand.

– Första gångerna som jag kom till gården var det under lamningen och jag fick vara med och förlösa lamm. Det var en så otrolig känsla och kick! berättar Sussi med eftertryck.

Hållbarhet och välmående djur som företagsstrategi

Sedan Sussi kom in i bilden för åtta år sedan har det hänt en hel del på gården. Hon har satsat på att utveckla kvaliteten hos både lammskinnen och köttet och hittat fler inriktningar för företaget.

-Gårdsförsäljningen är en viktig del av företaget. Utöver våra egna produkter säljer vi i samarbete med Havor gård deras KRAV-griskött i gårdsbutiken, till exempel.

Sussi berättar passionerat om hur djurens välmående är en avgörande fråga för kvaliteten, samtidigt som hon sitter i halmen och gosar med en storvuxen tacka som om det vore en tillgiven hund.

– Vi människor måste leva hållbart i samklang med naturen. Och om djuren mår bra visar det sig i köttet, så enkelt är det. Vi låter lammen få fri tillgång till mat, de får själva bestämma när de är hungriga – de vet ju bäst vad de själva behöver, förklarar Sussi.

Hållbarhet och djurvälfärd är inte bara mjuka värden på Härdarve gård, det är en del av företagsstrategin.
– Som alla företagare behöver man även som lantbrukare ha ett företagstänk – en tioårsplan! Jag tror att vi lantbrukare behöver tänka mer företagsmässigt och strategiskt.

En stor del av företagsstrategin är samarbetet med närliggande gårdar.

-Det är viktigt med samarbete, nätverk och ett cirkulärt tänk. Ett bra exempel på hur vår gård är en del av det cirkulära tänket är att vår damm inte bara är till för bevattning, utan även som fosforuppsamlare. Det är en del i projektet Rädda Gansviken, berättar Sussi.

– Närheten på ön bidrar till det cirkulära. Vi delar och driver saker tillsammans – det bildar som en stor sol, som strålar utifrån den egna gården. Det ligger ett ansvar hos en själv att bidra till ett bra nätverk och fint livsklimat, säger Sussi.

Kvinna på gård med skottkärra

Sammanhållning är en naturlig del av livet på landet

Sussi har satt igång måna nya samarbeten och har under sina år på Gotland och Eke blivit en integrerad del av samhället.

-Att till exempel få vara med och lära sig att brygga gotlandsdricke, det är att få ta del av en kulturskatt.

Härdarve gård bidrar på sitt eget sätt till att ta vara på och dela med sig av kulturskatter, inte minst genom de årliga trädgårdsfesterna varje sommar. Då bjuder Sussi och Roger in ungefär 80 gäster, däribland nyinflyttade till bygden.

-För mig är inte behållningen att det kommer en massa folk på min fest, utan att de pratar med varandra! Sådana som annars aldrig skulle träffas och snacka gör det, här på trädgårdsfesten. Det är det bästa, skrattar Sussi.

-Livet på landet är inte alls som jag hade tänkt mig. Det är ett 24-timmars slit, men också en frihet. Att sitta i en båt en sensommarkväll för att kolla till lammen som betar ute på öarna här – och tänka ”jag jobbar nu”. Det känns meningsfullt.

Efter en intensiv sommar i lantbruket så kommer hösten med ett uppdämt umgängesbehov och fullt med aktiviteter. Det är alltifrån teater i bygdegårdarna till marknader och konserter. Uppslutningen är stor när det arrangeras aktiviteter i trakten. Sussi berättar om ett särskilt fint bevis på sammanhållningen i bygden, i samband med flyktingvågen för några år sedan.

-Då var jag så glad att få vara en del av det här sammanhanget och gemenskapen. Folk var otroliga! Man såg till sig att få med barn och ungdomar i fotbollslaget och föreningsverksamheten, alla engagerade sig. Det var så fint.

Råvaror på ett bord
Gotland, en hållbar produktionsplats mitt i havet

En ö är troligtvis det mest perfekta ekosystem som finns. Vädret och klimatet är milda mot oss – jorden, vattnet och människorna. Närheten är påtaglig mellan råvara och mångårig kunskap och fördelen med att kunna odla, skörda, föda upp och förädla lokalt ger oss den bästa möjligheten att säkra att mat från Gotland är både hållbar och av prima kvalitet. Här på ön myllrar det av entreprenörsanda inom mat- och livsmedel, med samarbeten som sträcker sig över hela ön, från stort till smått, och vidare på export till fastlandet och övriga världen.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut er verksamhet till verktygslådan!
Verktygslådan