/ Ett rikt kulturliv på Gotland
Tre rollfigurer ur Loranga, Mazarin och Dartanjang agerar på en scen. Foto: Stig Hammarstedt/Länsteatern på Gotland

Ett rikt kulturliv på Gotland

Gotland sjuder av kultur; vårt rika och unika kulturarv med världsarvet Hansestaden, våra 92 medeltida kyrkor, skatter och fornlämningar. Det är ingen slump att så många kulturskapare och närmare en miljon besökare per år söker sig till Gotland. Gotlands attraktionskraft bygger till stor del på det rika kulturutbudet och kulturarvet.

Publicerad 8 jun 2021
Skriven av Mimmi Gibson

Vi har ca 1 000 aktiva företag inom de kulturella- och kreativa näringarna som är verksamma över hela ön och en stor del av dem året runt. Det skapar tillsammans en härlig plats att vilja bo och verka på eller som man också kan säga; en hållbar tillväxt och attraktiva livsmiljöer.

Ur den gotländska myllan växer och frodas författare, manusförfattare och dramatiker. Det finns skribenter, journalister, översättare, illustratörer, serietecknare. Runt om i socknarna hittar du bildkonstnärer, skulptörer, grafiker, fotografer, keramiker och konsthantverkare.

Det biologiska kulturarvet med gotländska lantbrukare som brukar och vårdar kulturlandskapet, fiskelägen, ängen och annan unik mark med skyddad flora och fauna. Du hittar den gotländska kulturen kort sagt överallt runt om på ön. I gamla kalkbrott, medeltida källare, längs strandpromenaden, gallerior, i gamla lador och minimalistiskt avskalade kalkstenshus.

Det utsatta läget mitt i havet utgör själva hjärtat i det Gotländska kulturlivets blodomlopp. Upplevelsen att utlämna sig åt en plats, dess väderlek och speciella förutsättningar gör något med kreativiteten. Det väldigt speciella ljuset som reflekteras av vattnet som omger ön och som in sin tur speglar molnens olika former och ger naturliga filtereffekter är lika egenartat som svårt att beskriva om du inte upplevt det. Naturen, ljuset de karga förutsättningarna, sätter fart på den ursprungliga kraften att skapa, uttrycka och dela.

Livet på ön ger oss ett varierat och rikt utbud av kulturaktiviteter året runt men sommarmånadernas explosion av kulturevenemang är enormt och ger oss en annan typ av större arrangemang och kulturupplevelser.

Resten av året kan vi glädjas åt ett rikt och levande utbud av scenkonst med teater, dans och musik som bedrivs både i regional regi inom Länsteatern med ca 180 föreställningar per år, varav drygt hälften riktar sig till gruppen barn och unga och Gotlandsmusiken med ca 300 konserter per år samt av ett stort antal fria aktörer. Den fria musikscenen är stor runt om på ön med professionella, frilansmusiker, flera privata musikstudior och ett internationellt tonsättarresidens som ger en inspirerande injektion av ny samtida musik.

Bild från Länsteaterns uppsättning av "Huset Usher".r
Foto: Anna Ericsson

 

Gotland erbjuder året runt ideell verksamhet och konserter med öns 50 körer och många olika musikgrupper, studieförbund, restauranger och privata produktionsbolag, barn-unga-utbildning med bl.a. Kulturskolan.

Gotlands folkhögskolas utbud erbjuder en musiklinje som ger en grundläggande utbildning för högre studier. Skolan har en unik manus-  utbildning i toppklass, textilutbildning och fotoutbildning och en populär skrivarlinje. I Tonsättarcentrums regi finns en högskoleförberedande tonsättarutbildning.

Just nu är livet annorlunda och kulturlivet väntar på en omstart efter de hårda restriktionerna. Vi längtar efter att dela upplevelserna med andra i en teatersalong, på livescenen, vernissagen och i konsertsalongen.

Arbeta på Gotland
Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan