/ En modern bransch i utveckling
Kvinna inom transportbranschen i arbete Foto: Joel Nilsson

En modern bransch i utveckling

Här på Gotland är man nära såväl branschen som beslutsfattare och har chans att vara med och påverka samt driva förändring.

Publicerad 16 dec 2021
Skriven av Caisa Gyllgårde

Peter Lindström är Gotlands branschföreträdare för Sveriges Åkeriföretag och han berättar att hela branschen arbetar tillsammans med att popularisera yrket och visa att det inte längre bara handlar om tunga transporter, blåställ och verktyg. Ett sätt är tv-programmet Svenska Truckers, där åkeriföretagen stöttar både med innehåll och pengar. Peter menar att det är en fantastisk möjlighet att visa upp att dagens yrkeschaufförer jobbar i en modern bransch med stort fokus på teknik, digitalisering, körteknik och körglädje. Både lastbilen och föraryrket har synliggjorts hos allmänheten tack vare programmet, och till branschens stora glädje har detta synts i söktrycket till transportutbildningarna runt om i landet. Fler sökande totalt och en stor ökning av kvinnor bådar gott för framtiden

Peter Lindström, braschföreträdare från Åkeriföretagen på Gotland står på en parkeringsplats med lastbilar i bakgrunden
Peter Lindström, branschföreträdare för Sveriges Åkeriföretag. Foto: Joel Nilsson

Som lastbilschaufför på Gotland transporterar du allt från grus och sten till byggmaterial, möbler, livsmedel, bränsle och mediciner; helt enkelt allt som ett samhälle behöver för att fungera. Och det är en ständigt aktuell fråga på Gotland – här är yrket viktigare än någonsin, att hela ön får de leveranser som behövs för att bedriva verksamhet och få Gotland att leva. Lika viktigt är att de leveranser som ska exporteras till fastlandet och vidare fungerar varje dag.

 

Det är väl ändå lite häftigt, att genom sitt yrke verkligen kunna göra skillnad för hela ön.

-Peter Lindström, branschföreträdare Sveriges Åkeriföretag Gotland

 

På Gotland satsar man dessutom mycket på miljö- och hållbarhetsfrågor berättar Peter. Här är man nära såväl branschen som beslutsfattare och har chans att vara med och påverka samt driva förändring. Gotland vill vara med i utvecklingen och just nu pågår bland annat spännande projekt med el-vägar och elektrifiering av fordon. Utan yrkeschaufförer stannar Gotland, konstaterar Peter och menar att allt de gör skapar förutsättningar för en hållbar framtid.

Smartroad Gotland

Det finns fyra testprojekt för elväg i Sverige, som genomförs som ett steg i planerna för storskalig utbyggnad av elvägar. Smartroad Gotland är ett av projekten och tekniken som testas är trådlös laddning. Den trådlösa elvägen minskar behoven av fossila bränslen för tunga transporter på ett kostnadseffektivt, hållbart och energieffektivt sätt. Elvägar minskar även luftföroreningar kring motorvägar och i urbana miljöer samt skapar en lägre ljudnivå i storstadsområden.

Läs mer om Smartroad Gotland på Energicentrums Gotlands webbplats

Lastbilschaufför i hennes lastbilshytt i arbete under körning
Fler kvinnor hittar rätt och trivs bakom ratten

Transportbranschen domineras ännu av män, men allt fler tjejer och kvinnor hittar rätt bakom ratten på stora lastbilar, vilket uppskattas av både arbetsgivare och kunder.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan