Bokuppslag från ett rollspel och en skiss i blyerts i ett block bredvid varandra

Spelkulturen växer på Gotland


Spelområdet innefattar en mångfald av kreativa uttryck och aktörer inom såväl bräd-, figur- och rollspel som digitala spel. På Gotland arrangeras aktiviteter såsom spelkonvent, LAN, lajv och cosplay. I Visby finns också ett antal professionella spelutvecklare som driver spelstudios.

Spelkulturen är ett område inom den kreativa näringen som verkligen är på tillväxt. Spelområdet innefattar en mångfald av kreativa uttryck och aktörer inom såväl bräd-, figur- och rollspel som digitala spel. Här arrangeras aktiviteter såsom spelkonvent, LAN, lajv och cosplay. I Visby finns också ett antal professionella spelutvecklare som driver spelstudios i bolagsform och som utvecklar spel riktade mot den internationella marknaden, inte minst tack vare de utbildningsmöjligheter inom området som erbjuds av Uppsala Universitet Campus Gotland.

Gotland satsar på utbildning inom speldesign

De fyra olika kandidatprogrammen inom speldesign och spelutvecklingar på Uppsala universitet Campus Gotland rymmer omkring 300 studenter per år och utbildningen samverkar bland annat med företagsinkubatorn Science Park Gotland.  Sedan 2019 erbjuds även ett masterprogram som ska ge studenterna fördjupade kunskaper på en mer avancerad nivå. Utbildningen ges helt på engelska och kommer utifrån att branschen växer kraftigt och efterfrågar allt fler medarbetare med djupare kunskaper och analysförmåga.  Varje år arrangerar Institutionen för Speldesign också en uppskattad spelmässa: Gotland Game Conference. Här får studenterna en unik chans att visa upp sina projekt för branschfolk – ett såväl spännande som välkommet inslag både för ön och branschen.

Porträtt på Kim Vässmar i sin butik Skuggspel

Kim Vässmar öppnade butiken Skuggspel i Visby, som komplement till sin förlagsverksamhet. Kim har många positiva upplevelser av att etablera sig på Gotland. Det finns enorm kraft i att ön är liten och han tycker att det är lätt att få kontakt och skapa samarbeten.

Läs mer
Grundarna av Talltales med skumgummivapen i Dalmanska porten

Peter Losonci och Marcus Bildtgård, båda examinerade från Speldesignutbildningen vid Campus Gotland har tillsammans  byggt upp en unik verksamhet med fokus på engagerande och roliga äventyr för alla åldrar.

Läs mer
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan