S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof

Museum Visby
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Året runt
Kulturarv
Medlem i Visby Centrum
Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut.
Den 24 november 1944 inträffade en tragedi som skakade både Gotland och Sverige. Passagerarfartyget S/S Hansa torpederades utanför Gotland av en sovjetisk ubåt och sjönk inom loppet av en minut. Män, kvinnor och barn kämpade för sina liv och endast två av de 86 pe­­rsoner som fanns ombord överlevde. Utställningen S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof  har som syfte att lyfta fram människorna och fartyget men också en mörk händelse i vår svenska historia. 
Vraket av Gotlandsbåten S/S Hansa vilar fortfarande på 100 meters djup i Östersjön. Men minnena efter den oerhörda katastrof som inte bara drabbade Gotland, utan hela Sverige när fartyget klövs i två delar av en sovjetisk torped lever i allra högsta grad kvar.

Den 24 november 1944 strax före klockan sex på morgonen.
De 86 passagerarna och besättningsmännen hade bara drygt 2,5 timme kvar av den nio timmar långa resan mellan Nynäshamn och Visby. Det var dimmigt, mörkt och kallt med grov sjö. Vissa hade därför avstått från att resa. Något som räddade deras liv.  Kanske hade några av passagerarna redan vaknat i sina hytter. Andra kunde inte sova på grund av sjögången, och flera i besättningen var redan i gång med sina arbetsuppgifter. När fartyget var knappt fyra mil utanför Stenkyrkehuk vid den gotländska kusten stannade skeppsklockan på 05.57. Gotlandsbåten hade träffats av en sovjetisk torped. Inom loppet av en minut sjönk fartyget till botten.

”Stäven var under vattnet. Sedan dröjde det inte många ögonblick förrän hon vände aktern rakt upp och gick rakt ned”, berättade styrman Arne Thuresson.  

Män, kvinnor och barn kämpade för sina liv i det råkalla vattnet och endast två av de 86 personer som fanns ombord överlevde. ”Jag hade bara tur…”, förklarade Arne Thuresson om varför just han överlevt.

Kapten Arne Mohlin och styrman Arne Thuresson upptäcktes på en livflotte nära åtta timmar senare i ett kaos av vrakdelar. De försökte hålla värmen med oljerockar, sura filtar och genom att äta det som fanns i räddningsflottens krislåda. Samma kväll klockan 19.00 anlände minsveparen Landsort till Visby med de två överlevande. När besättningen tillfrågades om fler överlevande blev svaret kort: ”Det finns inga fler…”


OM UTSTÄLLNINGEN
Genom utställningen vill vi kasta ett nytt ljus på en av Sveriges största fartygsolyckor i modern tid.

Besökarna förflyttas in i olika rum där föremål från S/S Hansa lånats in för att för första gången visas tillsammans, vilket gör utställningen unik.

Genom berättelser och bilder kommer man närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, men också de överlevande och anhöriga som lämnades kvar i en tid när man inte berörde ordet sorg. Vi försöker närma oss svaret på gåtan om vad som hände, om det svåra säkerhetsläget och vad det var för starkt ljus de överlevande såg i havet från sin flotte.

Vraket efter S/S Hansa som ligger på 100 meters djup i Östersjön, 44 km norr om Visby hittades 1988. Utställningen som bygger på ett mångårigt och gediget forskningsarbete av gotlänningarna Lars Almgård Kruthof och Jakob Ringbom, tar upp fakta om fartyget, säkerhetsläget och skapar en dramatisk berättelse.  Deras bok S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof gavs ut i mars 2024. Båda har personliga kopplingar till Hansakatastrofen.

Under arbetet med boken inleddes ett samarbete med stiftelsen VOTO, Voice of the Ocean, som ägnat sig åt att utforska och dokumentera undervattensvärlden i över 30 år.
De senaste undersökningarna av Voice of the ocean 2023 gör att utställningsbesökaren på egen hand kan göra en virtuell resa mot vraket och ta del av aldrig tidigare visade visualiseringar.

I utställningens avslutande del porträtteras några av de omkomna och deras efterlevande. Utställningsbesökaren får under besöket en uppfattning om vilket trauma som uppstod i en tid av krig och kris i vår omvärld. Besökaren får lära sig mer om efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder och hur detta nationella trauma hanterades av myndigheter och samhällsfunktioner i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.

Den 15 juni 2024 öppnar S/S Hansa minnet av en sjökatastrof på Fornsalen.
Utställningen är ett projekt av Gotlands Museum i samarbete mellan författarna Jakob Ringbom, Lars Almgård Kruthof, Rederi AB Gotland och Stiftelsen Voice of the Ocean med inlån från privatpersoner, Visby domkyrka och Statens Maritima och Transporthistoriska museer. Utställningsformgivning: Rymdkomposition. Grafisk formgivning: KNAK. Original: Gotlands Museum.

Foto: Martin Widman.
Foto: Anne-Maj och Nils Johansson. Privat bild. 

S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof

Aktiviteten arrangeras av

Du kanske också är intresserad av: