Egenföretagarna Johannes och Edvin har känt varandra sedan grundskolan, och båda har jobbat länge som anställda inom byggbranschen. De startade sitt företag Limestone Drilling AB 2019, efter att ha varit sugna på att testa att driva eget en tid.
Johannes Wickman och Edvin Jakobsson har känt varandra sedan grundskolan, och båda har jobbat länge som anställda inom byggbranschen. De startade sitt företag Limestone Drilling AB 2019, efter att ha varit sugna på att testa att driva eget en tid. Att det blev just borrning och entreprenad berodde helt enkelt på att de hade erfarenheten och för att konkurrensen är mindre än till exempel inom gräv. När de väl bestämt sig åkte de till Finland och köpte de maskiner som behövdes och sen var de igång.
Limestone Drilling tar uppdrag inom grundläggningsarbeten, brunnsborrning, styrd borrning, vatten och avlopp. Första tiden var tuff och de insåg att det var svårt att ta sig in i branschen som uppstickare. De fick några mindre jobb då och då, och kämpade mycket med att nå ut och komma i kontakt med olika aktörer. Men sedan berättar Johannes att de av en slump fick kontakt med en byggare i Oskarshamn som behövde hjälp med ett ganska omfattande markarbete. De skulle vara där en månad, men blev kvar dubbelt så länge. Edvin konstaterar att den intäkten var räddningen och gjorde att de orkade kämpa vidare. Efter det gick det bättre, och fler och fler jobb kom in i takt med att de också syntes ute mer.
Vi tog alla jobb vi fick i början, och det sitter i – vi vågar fortfarande inte tacka nej till uppdrag.
Johannes och Edvin berättar att de numer har minst lika mycket jobb på fastlandet som på Gotland. De är totalt 10 personer som jobbar i företaget, men att få tag i folk är en stor utmaning. När företaget väl fått fart hade de helt plötsligt stort behov av att snabbt bli fler. Att rekrytera traditionellt fungerar inte i det här yrket konstaterar Edvin, det handlar bara om kontakter. Personal är en bristvara i branschen och bra yrkesverksamma går sällan arbetslösa vilket betyder att man måste locka över dem från andra företag. Då krävs att man har bra förmåner och villkor vilket Johannes menar att de verkligen ansträngt sig för att bygga upp.
Att jobba med borrning är ett av få yrken som ännu mest handlar om själva handarbetet och Johannes och Edvin konstaterar att det är en yrkeskategori som ligger efter när det kommer till bekvämlighet. Det är ett smutsigt jobb som kräver att man är ute i alla väder. Fördelen med att ha eget företag är dock att de själva kan hitta sätt att utveckla arbetssätt och lösningar som gör arbetet lättare och smidigare. Det är den största och viktigaste skillnaden från att vara anställd konstaterar både Johannes och Edvin. Nu skapar de själva förutsättningarna för arbetsmiljö, tillvägagångssätt, kundvård, relationer med mera. Dessutom är deras vardag friare och mer flexibel – även om de samtidigt skrattande medger att det också innebär väldigt mycket mer jobb.
Det gäller att vara ute och se hur arbetet går till för att driva utvecklingen – man får inte idéerna sittandes på en kontorsstol.
Just relationer är en del i yrket som är av stor vikt. Att ha kompetent personal som både får jobbet gjort och håller bra relationer är jätteviktigt och skapar såväl konkreta jobb som goda rekommendationer. Och en bra arbetsmiljö – vilket är viktigt för att personalen ska trivas och vilja stanna kvar. Konkurrensen om personalen är stenhård och det gäller att vara rädd om dem man har knutit till sig.
Limestone Drilling har precis vunnit ett ramavtal för Region Gotland – ett avtal som garanterar mer jobb och stabilitet. Johannes och Edvin menar att företaget ännu är så pass nytt att det var lite oväntat att de skulle ta hem uppdraget, vilket såklart känns lite extra kul. Även om Limestone Drilling just nu går bra och har ett stabilt flöde är det viktigt att inte ta något för givet konstaterar Johannes. Det gäller att tacka ja även till små jobb och hålla kontakten med tidigare partners. Edvin fyller i att man sällan får något gratis och att det i slutändan kan vara de små man överlever på. Att verka på Gotland innebär extra mycket kontakter. Duon anser att det lätt blir lite mer personligt här, och att alla känner alla. Då gäller det verkligen att man håller hög nivå och sköter jobbet på alla plan. På ön har många aktörer varit verksamma länge och har ibland ett ”gammalt” tänk, vilket skapar utrymme för yngre entreprenörer som tänker annorlunda och vågar utmana.
Det finns absolut utrymme för fler, och vi uppmuntrar verkligen till att våga starta eget. Men det krävs att man är beredd att jobba hårt för att komma igång och etablera sig. Man måste tycka det är roligt och brinna för det man gör.