hållbara transporter
HÅLLBARA TRANSPORTER

Skynda varsamt

Gotland är en fantastisk plats att upptäcka från cykel eller till fots. Det finns gott om cykelvägar, stigar, och vandringsleder som tar dig dit du vill, eller kanske till ställen du inte visste fanns. Många platser på ön nås enkelt och kostnadseffektivt med buss. Om du ändå tar bilen, tänk på att samåka så gör du vår miljö en god gärning.

Hyr en kajak

Det finns få saker som slår lugnet och tystnaden när du tar dig fram med en kajak. Ett utmärkt sätt att komma närmare naturen och djurlivet. På Gotland finns det flera uthyrare av havskajaker och stand up paddleboards (SUP).

Hitta uthyrare

Visa hänsyn i trafiken

Semestern är till för att ta det lugnt och så bör man även tänka när man är ute på vägarna. Visa omtanke, och tänk på att inte stressa eller göra farliga omkörningar. På så sätt blir din och andras ledighet både säkrare och mer harmonisk.

Snirklig väg och cykel på Storsudret

Cykla på Gotland

Många säger att Gotland upplevs allra bäst från en cykel. Varför är inte så svårt att förstå. Ett tips är att söka sig bort från de stora vägarna och istället följa de små, inbjudande och slingrande vägarna som ofta bjuder på magiska naturupplevelser. Det finns gott om uthyrare på ön. Här hittar du tandemcyklar med bagagekärror, vanliga cyklar, och snabbare cyklar för den som vill sätta fart. Med en enkel googling hittar du snabbt öns cykeluthyrare.

Tips på cykelutflykt
Gul buss vid ringmuren

Åk kollektivt

Hela Gotland kan nås med buss. Från norr till söder och öst till väst med stopp på många intressanta platser. Du kan ta bussen till stranden, gårdsbutiken eller släktingarna. Att samåka är bra för miljön och bra för plånboken.

Planera din resa här
el bil laddare

Tips om laddstolpar

Har du en elbil? Bra! Allt fler kör på el, även på Gotland. Antalet laddstolpar och laddmöjligheter växer hela tiden och du kan fylla ditt elfordon med kraft att ta dig överallt.

Om du inte har en elbil själv kan du använda tjänsten E-go, för att på ett klimatsmart sätt utforska Gotlands alla pärlor.

Karta med Gotlands laddstolpar
fyll bilen

Proppa bilen full

När vi samåker blir det färre bilar, mindre utsläpp av växthusgaser och mindre slitage på vägarna. Och så är det ju kul att ha någon att prata med. I Sverige finns det flera samåkningsinitiativ. Ett lokalt sådant hittar du via facebookgruppen nedan. 

Gotland skjuts och samåkning
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan