Guide

Guide till inspelningsplatserna i julkalendern

Har du sett årets julkalender "Kronprinsen som försvann"? Tycker du att vissa miljöer ser bekanta ut? Helt rätt, den är ju inspelad på Gotland! Med hjälp av den här guiden kan du lätt ta dig runt på ön i kronprinsens fotspår. Låt äventyret börja...

Publicerad
1 december 2022
Senast uppdaterad
13 juni 2023
Dela
 
Foto: Baluba & SVT DRAMA

S:t Lars ruin

S:t Lars grundades i mitten av 1200-talet. Ruinen är hög och mäktig och känd för sina smala trappor och mystiska gångar i väggarna där man kunde förflytta sig till olika nivåer runt kyrkan.

 

S:t Lars ruin
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Utsikt från Helge Ands Ruin i Visby

Helge Ands ruin

Helge Ands kyrka byggdes omkring år 1200 och användes då troligen som samlingsplats för pilgrimer och korsfarare. Den här ruinen skiljer sig från de andra ruinerna i Visby då långhuset är åttkantigt i två våningar.

Helge Ands ruin
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Det medeltida stenhuset Kapitelhusgården på hösten.

Kapitelhusgården

Kapitelhusgården från 1200-talet har sedan urminnes tider varit plats för fest och gästabud. Idag finns här en medeltida restaurang som är öppen under sommaren och vissa högtider som Medeltida jul.

Kapitelhusgården
Foto: Baluba & SVT DRAMA
kruttornet i snö

Kruttornet

Kruttornet är det äldsta tornet i Visby ringmur och byggdes redan på 1100-talet, alltså för nästan 1000 år sedan! Tornet har fungerat som försvarstorn till den medeltida hamnen, numera Almedalen, och även som krutförråd. Under 1600 – och 1700-talen fanns här en fängelsecell. Här dog lilla Fru Ingeborg år 1705 då hon av en annan kvinna i staden anklagats för trolldom och häxeri.

 

Kruttornet
Foto: Baluba & SVT DRAMA

Lummelundagrottan

Visste du att Lummelundagrottan upptäcktes av tre pojkar från Visby? Vid ett besök i grottan får du veta mer om den spännande upptäckten 1948. Lummelundagrottan ligger drygt en mil norr om Visby och är en ca 400 miljoner år gammal kartsgrotta som rymmer fantastiska droppstensformationer, fossiler och spegelsjöar. På området finns också bland annat ett café och en vacker naturstig.

 

Lummelundagrottan
Foto: Baluba & SVT DRAMA
Sigsarve strand på nordvästra Gotland

Sigsarve strand

Fantastiskt vacker stenstrand på nordvästra Gotland. Här kan du spana efter spännande fossiler eller grilla något gott med familjen vid den iordningställda grillplatsen.

Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan