Brygga på Stora Karlsö

Topp tio på Gotland

Här har vi samlat några av Gotlands allra mest populära besöksmål, för dig som kanske inte varit på ön tidigare och som vill upptäcka platserna alla pratar om. Det här är självklart bara ett litet urval av vad ön har att erbjuda men det är en bra början. Dessutom kommer du med all säkerhet att hitta ytterligare vackra platser och upplevelser längs med vägen.

Utsikt över Visby innerstad

Hansestaden Visby

Visby är en typisk hansestad med ringmur, ett välbevarat gatunät och bebyggelse från medeltiden och framåt. Staden ser du bäst till fots, missa inte ringmuren, ruinerna, domkyrkan, Botaniska trädgården och Almedalen. Visby har också ett rikt utbud av mysiga restauranger, caféer och butiker året runt.

Hansestaden Visby

Gotlands Museum – Fornsalen

På vårt fina kulturhistoriska museum hittar du allt från bildstenar till världens största vikingatida silverskatt, här kan du lära dig mer om Gotlands historia från stenålder till nutid. Har du bråttom kan du gå igenom museet på en timme men här kan du lätt spendera betydligt längre tid. En bra start på Gotlandsvistelsen som passar för hela familjen. Öppet året runt.

Gotlands Museum Fornsalen

Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är en kartsgrotta i 400 miljoner år gammal silurkalksten belägen drygt en mil norr om Visby. En del av grottan visas för besökare. Vid en guidad visning får du veta hur berggrunden, grottan och droppstenarna bildats och den spännande historien om hur grottan upptäcktes. Här finns även café, naturstig mm.

Lummelundagrottan

Langhammars

I naturreservatet Langhammars på Fårö finns några av Gotlands mest kända och mäktigaste raukar, de är närmare 10 meter höga, omgivna av klapperstenstrand och ett kargt landskap. En bonus är att du kan stanna till vid raukfältet Digerhuvud och Helgumannens fiskeläge på vägen dit.

Langhammars
Pappa och son sitter vid strandkanten på Sudersand

Sudersand

En av Gotlands absolut vackraste och längsta sandstränder är Sudersand som ligger på Fårö. Idealisk för barnfamiljer med mjuk len sand och långgrunt vatten. Restaurang, café, kiosk mm finns i närheten.

Sudersand

Närsholmen

Närsholmen är en halvö med ett öppet landskap som påminner om savannen, med bara enstaka enebuskar och tallar. Många olika fåglar och ovanliga växter finns på denna vackra plats. En sevärdhet är fyren som under juni och juli omges av ett hav av underbar blåeld.

Närsholmen
Hoburgsgubben

Hoburgen och Husrygg

Där vägen tar slut vid Gotlands sydspets finns naturreservatet Husrygg med Hoburgen och den berömda Hoburgsgubben som under årtusenden har blickat ut över havet. Missa inte den vidunderliga utsikten över Östersjön. Säsongsöppen restaurang och kiosk finns i området.

Hoburgen och Husrygg
Tordmule på Stora Karlsö
Brygga på Stora Karlsö

Stora Karlsö

Stora Karlsö med sina mäktiga klintar och dramatiska natur är häckningsplats för många olika fågelarter som tordmular och sillgrisslor. Ön är även rik på orkidéer på försommaren och har en spännande historia. Hit tar du dig med båt från Klintehamn och guidad tur ingår i priset. På ön finns restaurang och övernattningsmöjligheter. Öppet från maj till september.

Stora Karlsö
Ekstakusten i snö

Ekstakusten

Ekstakustens naturreservat sträcker sig från Djupvik till Hammarudden. Denna kuststräcka är en av Gotlands vackraste med utsikt mot Karlsöarna. I området finns även två fiskelägen, Djupvik och Kronvall.

Ekstakusten
Endre kyrka

Gotlands 92 medeltida kyrkor

Med en medeltida kyrka i varje socken bör du åtminstone ha tittat närmare på en innan du lämnar ön. Nästan alla kyrkor är öppna 15 maj – 15 september, vissa är öppna året runt.

Gotland – De hundra kyrkornas ö

Ställ dina frågor om Gotland till Turistbyrån!

Genom att du skickar in formuläret godkänner du vår personuppgiftspolicy

Turistbyrån på Gotland

Ring, maila eller besök oss. Vi svarar på dina frågor om Gotland, tipsar och inspirerar. Året runt.

0498-20 17 00 info@gotland.se
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan