Besök Vike Minnesgård, nära havet och nära Slite

Museum Norra Gotland
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Aktivitetsbild
Familjevänligt
Guidad tur
Kulturarv
Servering
Gården är öppen 23/6 - 11/8, kl 13 - 17. Visning av gården kl 14. Fika med hembakat bröd kan intas på Lillgården. För barnen finns stora lekytor och kluriga uppgifter att ta sig an.
Vike rymmer månghundraårig historia, men minnesgården är ”bara” 200 år då en av Vikes parter flyttades hit. Från den tiden finns här personhistorier, byggnader och miljöer som berättar om livet förr för oss människor av idag. – Från tiden före el, vattenledningar och avlopp.
Mangården är en parbyggnad i 1700-talsstil med litet kök och kammare i mitten. Med vardagsstugan på sydsidan – där arbete och liv oftast ägde rum. Den högtidliga nystugan ligger mot norr och där värmdes och öppnades upp när det var högtid av olika slag.
Brygghuset rymmer de för självhushållet nödvändiga delarna med tvättgryta, bakugn och kölnu (rök och torkugn) samt rummet för insaltning.
Den långa bulhusladugården har agtak och i ena änden en väl bevarad tröskvandring. Här finns stall, ko-, gris- och hönshus liksom vagnbod med redskap från förr.
I ett gapskul ligger tvåmänningen och gamla fångstredskap – avgörande för fiskebruket vid en gammal strandgård.
Till gården hör en vacker köksträdgård med dryga 300-årig humle. Förr odlades har för husbehovet, men nu är inriktningen mest på äldre torktåliga örter.
Strax intill finns också Högården/änget som då var livsnödvändigt för att ge foder till djuren under vintern. Det hävdas fortfarande traditionsenligt. En stig löper genom det och genom hagen ner mot sjön. Där nere finns en nyrestaurerad strandbod med en utställning om livet här vid sjön. Därifrån kan du fortsätta över en stäta och gå längs stranden till Vike fiskeläge och sedan den gamla vägen tillbaka till gården, knappt 1,5 km.

Besök Vike Minnesgård, nära havet och nära Slite

Övrig information

Aktiviteten arrangeras av