Här på Gotland tar vi hållbarhet på största allvar. Det märks inte minst i klimat- och energiomställningen där Gotland går före och ska vara klimatneutralt 2040 – fem år innan resten av Sverige.
Det arbetet och den utveckling som pågår är en hävstång för ett konkurrenskraftigt näringsliv och för en god miljö. Vi använder de tillgångar vi har på bästa sätt, genom en ekonomi byggd på kretslopp och förnybara resurser.
Gotland ska vara en hållbar plats att uppleva, bo, leva och verka på – året om.
Att tillsammans sträva efter en grön omställning innebär möjligheter att skapa nya, hållbara produktionssystem och konsumtionsmönster samt utveckla klimat- och miljösmarta tjänster och produkter. Här krävs kunskap, engagemang och inte minst delaktighet. För att vi ska kunna nå Gotlands klimat- och energimål måste alla göra klimatsmarta och energieffektiva val.
Alla kan bidra!
Det finns ett stort engagemang för klimat och miljöfrågor hos oss som bor på ön, många företag ligger långt framme liksom universitetet och det finns många utvecklingsinitiativ som kan bidra i omställningen. Bara här på Gotland.com är vi 700 anslutna företag som bidrar till innehåll både på sajten och till Gotlands rika utbud av besöksmål, evenemang och aktiviteter – många med smarta och kreativa lösningar som bidrar till omställningen.
Ordet hållbarhet är på allas läppar och vi vet att vi behöver ställa om men frågorna är många
– Hur gör jag? Var ska jag börja? Hur kan mitt företag bidra?
Vi kommer under vintern att lyfta goda exempel på människor som driver bolag och lever sina liv med målet att minska sina klimatavtryck, hushålla med resurser, tänker cirkulärt och ändå får sina företag och livet att gå runt. Alla kan bidra till omställningen, och genom att inspirera varandra skapas engagemang och vi kan göra Gotland hållbart tillsammans.
Bli en förebild, tillsammans kan vi göra skillnad!
Vi erbjuder naturligt vårdande hudvård som passar Nordens alla årstider och väderskiftningar. Våra produkter är tillverkade av bivax från bin som flugit över den svenska floran och bidragit till pollinering av blomsterväxter. Produkterna kommer i högtåliga och återvinningsbara pappförpackningar, något som bidrar till att minska plastförbrukningen vilket i sin tur ger oss en renare miljö.
-Gustaf Persson
Hållbarhet är en hjärtefråga hos oss på Stelor. Lite idealister är vi och vi tror att för naturen och framtidens skull så måste vi bland annat ställa om hur och vad vi äter. Det innebär att på Stelor har vi ingen a la carte meny i vår restaurang utan oftast en meny på tavla som följer säsongen och gjord utav det som våra fem bönder som vi samarbetar med har skördat och slaktat. Vi tror det blir godare så. Både i smak men också för att vi envist tror att det går att skapa en härlig upplevelse utan att göra för stort avtryck för kommande generationers förmåga att överleva.
-My Wrethagen
Jag omvandlar ärvda eller sparade skinn- eller mockajackor med händerna som mitt främsta redskap. Det finns alltid en form och ett hantverk som passar och kan göra att materialet och historierna åter få ta plats i kundens hem. Alla omvandlingar sker med omtanke om material, form och miljö.
-Amalia Ericsson
-Jag driver butik och café med fokus på hållbarhet för människa och miljö. Hos oss ska alla kunna fika och äta, oavsett allergi, intolerans eller livsval. Vi utgår så långt det går från lokala och ekologiska varor och små producenter. Kläder och möbler i butiken är i första hand second hand. Viss del av sortimentet består av nyvaror, men där är jag noga med att de varor jag tar hem har fokus på hållbarhet för människa och miljö.
-Amanda Ringkvist
Vi brygger och fermanterar te till kombucha i en liten lokal i Slite. Allt sker varsamt och småskaligt – vi beställer våra teer direkt från små hållbara gårdar som producerar några av världens finaste teer. Med rak handel tar vi saken i egna händer och skapar hållbarhet i alla led med schyssta arbetsvillkor och lön samt fokus på biodiversitet och hållbarhet.
-Petra Ahlman
Tillverkningen av god ost börjar med våra djurs hälsa och deras ständiga tillgång till färska, näringsrika betesmarker. Fortfarande varm från juvret, bärs deras färska mjölk omedelbart till vårt ostkök, där den förvandlas till råmjölksostar i traditionella ostkar. För att öka den biologiska mångfalden på vår gård, och för att bygga markhälsa och binda mer kol än vi släpper ut, tillämpar vi regenerativa jordbruksmetoder.
-Magnus & Annelie
Vi är ett kooperativ som har drivit butik och galleri på Wallérs Plats i Visby sedan 1995. Vårt mål är att skapa unika produkter med hög konstnärlig ambition och att erbjuda en butik som visar och säljer konsthantverk och formgivning med hög kvalitet med tanke på vår samtid och framtid. Den kooperativa affärsmodellen gynnar ett sunt arbetsliv och en sund ekonomi och tillsammans arbetar vi medlemmar lokalt med produkter av hög kvalitet och förespråkar en ansvarsfull konsumtion
-Kooperativet Gotländska Konsthantverkare & Formgivare
Jag formger och tillverkar skulpturala objekt i världens mest cirkulära material- stål. Det är något melankoliskt med att skapa i ett material som långsamt sönderfaller, också så synligt och som tillslut återgår dit det kommer ifrån från början. ”Rost är metallens förmultningsprocess, likt en blomma som vissnar!”
På den lilla gården Snauvalds söder om Hablingbo håller jag till på en plats som jag och min ssambo varsamt restaurerar. Att ta till vara på så mycket som möjligt för att känna historiens vingslag och samtidigt ta del av dagens klimatsmarta lösningar är ett självklart val för oss.
-Elena Berg Österdahl
För att Visby och Gotland, liksom hela vår jord, skall vara bra plats att leva och verka på också för våra barn och barnbarn, så måste vi alla ta vårt ansvar i arbetet för att ta hand om vår jord, vår ö och varandra. Denna insikt har vi arbetat efter ända sedan vi i familjen von Schulman tog över hotellet 2007.
Hotell S:t Clemens ligger mitt i världsarvet. Att leva och verka mitt i historien gör kanske att man ännu tydligare förstår hur vi bara har allting till låns. Vi klimatkompenserar i gotländsk biokol, arbetar för en friskare Östersjö genom projektet “Rädda en gädda”, sparar vatten och städar helt utan kemikalier bland mycket annat.
-Menette & Calle
Hör gärna av dig och berätta så kanske det blir dig och din verksamhet som vi lyfter som nästa goda exempel. Eller tipsa om andra personer/företag som kan inspirera med sina hållbara val. Hör av dig till anna.westberg01@gotland.se
Vi ställer oss självklart bakom initiativet Gotland ställer om och har samlat aktiviteter och evenemang som kan vara till hjälp för oss alla på Gotland att ställa om ditt företag, din vardag och ditt liv.