/ Välkommen till Sveriges mesta fritid- och föreningsliv
Fem manliga cyklister tar en paus i solnedgången på Ekstakusten. Foto: Joel Nilsson

Välkommen till Sveriges mesta fritid- och föreningsliv

Gotland har ca 900 olika föreningar! Det gör oss till det föreningstätaste länet i landet. Varför är det så? Delvis beror det nog på att vi gillar att engagera och aktivera oss och delvis på att vi bor utspridda över hela ön och snarare än att samlas i större sammanhang har vi skapat det nära oss och vår socken.

Publicerad 9 jun 2021

På ön finns det nära 180 idrottsföreningar, det innebär ett gigantiskt engagemang av både professionella och ideella insatser. Vi har flest hästar per capita i länet i jämförelse med resten av Sverige och ridsporten är både stor och framgångsrik. Vi älskar vår innebandy och basket. Ishallarna i Visby, Slite och Hemse har fostrat flera stora hockeylegender. Vi har välkända medalj- och prisbelönta namn inom friidrotten, Special Olympics och Paralymics.

Fäktning Visby. Foto: Anna Sundström

 

Vi är sällan bortskämda med snö som ligger kvar en hel vinter. Men när det väl blir kallt och snön kommer då passar vi verkligen på. Svaide Roma SOK och Visborgs OK har tillsammans investerat i en konstsnöanläggning och efter fyra dagar med minst två minusgrader kan de snölägga hela elljusspåret. Det plogas skidspår i snart sagt varje socken så snart flingorna börjar singla ner och för första gången i år (2021) på en av Sveriges vackrast belägna golfbanor; Kronholmen. Den är förresten inte bara otroligt vacker, Svensk Golf rankar Visby Golfklubb och Kronholmen som Sveriges bästa golfbana (2020). Om det skulle blåsa väl snålt för att kunna slå ut en boll på västkusten när du bestämt dig för att spela, finns det flera fina golfbanor på ön som kanske ligger mer i lä.

Friluftslivet har fått ett rejält uppsving under pandemin och våra fyra längre vandringsleder Klintkustleden, Pilgrimsleden S:t Olavsleden och Östkustleden har fått hälsa många nya ansikten och fötter välkomna det gångna året.

Både fisket och fågelskådningen är livskraftiga intressen på ön och du kan delta i både sälsafari och örnspaning. Gotland har ca 150 naturreservat att besöka med en bred variation i flora och fauna. Arter och platser som är unika för ön och väl värda både besök och beundran.

Det finns numer mängder av forskning som gjorts på sångare över från hela världen som pekar på att du blir lyckligare, lugnare och friskare – av att sjunga i kör. Då finns det goda skäl att tro att vi har ett gäng glada, friska och pigga gotlänningar här! Gotlands Körförbund organiserar nämligen ett fyrtiotal körer och ca 1200 körsångare på Gotland. Precis som att vi visar på gott exempel med de många hästarna och antal föreningar är vi också det körtätaste länet i landet.

Är du konstnär eller konstintresserad är du verkligen i gott sällskap på ön. Vi har nära 1000 aktiva kulturföretagare och säkert mer än det femdubbla som skapar på sin fritid.

Vi brukar säga att det är lättare att få ihop livspusslet på Gotland för att det mesta är förhållandevis nära och utbudet är stort. Kanske är det stora föreningslivet ett kvitto på att det faktiskt stämmer. Det finns kraft och nyfikenhet kvar efter arbetstid och du hinner med flera olika intressen, det finns plats för både dina egna och familjens.

Oavsett vad som är viktigt för dig så verkar ljuset, naturen och det speciella läget mitt i havet verkar positivt på kreativitet och inspiration. Ett magiskt möte som reflekterar de starka konstraster av historia och den utveckling som vi gemensamt formar genom våra aktiva val för framtiden. För det handlar ju om att uppnå den där omtalade balansen för att må bra – både för kropp och själ.

Länk till Region Gotlands föreningsregister. 

Här kan du söka efter kontaktuppgifter till en viss förening eller söka på en specifik verksamhet.

Länk till RFSisu -Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 

Samalde männikor som säljer och köper lokalproducerade produkter som grönsaker och ägg.
Socknar och sockenbor

Det är sen gammalt, brukar en säga och det är verkligen sant när det kommer till de gotländska socknarna. Gotlands socknar tillkom troligtvis under 1100-talet och är alla knutna till en kyrka. Vi räknar till 92 medeltida kyrkor och lika många socknar på ön.

Läs artikel
Vill du synas bland listningarna? Anslut ditt företag till Gotlands Verktygslåda.
Till verktygslådan