”Stäven var under vattnet. Sedan dröjde det inte många ögonblick förrän hon vände aktern rakt upp och gick rakt ned”, berättade styrman Arne Thuresson.
Besökarna förflyttas in i olika rum där föremål från S/S Hansa lånats in för att för första gången visas tillsammans, vilket gör utställningen unik.
Genom berättelser och bilder kommer man närmare människorna som förlorade sina liv i djupet, men också de överlevande och anhöriga som lämnades kvar i en tid när man inte berörde ordet sorg. Vi försöker närma oss svaret på gåtan om vad som hände, om det svåra säkerhetsläget och vad det var för starkt ljus de överlevande såg i havet från sin flotte.
I utställningens avslutande del porträtteras några av de omkomna och deras efterlevande.
Utställningsbesökaren får under besöket en uppfattning om vilket trauma som uppstod i en tid av krig och kris i vår omvärld. Besökaren får lära sig mer om efterspelet av katastrofen och Hansakommissionens arbetsmetoder och hur detta nationella trauma hanterades av myndigheter och samhällsfunktioner i 1940-talets Sverige. Paralleller till vår samtid kring Östersjöns säkerhetsläge och Gotlands strategiska läge är uppenbara.Den 15 juni 2024 öppnar S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof på Fornsalen.
Utställningen är ett projekt av Gotlands Museum i samarbete mellan författarna Jakob Ringbom, Lars Almgård Kruthof, Rederi AB Gotland och Stiftelsen Voice of the Ocean med inlån från privatpersoner, Visby domkyrka och Statens Maritima och Transporthistoriska museer. Utställningsformgivning: Rymdkomposition. Grafisk formgivning: KNAK. Original: Gotlands Museum.
Foto: Martin Widman.
Foto: Anne-Maj och Nils Johansson. Privat bild.
S/S Hansa – minnet av en sjökatastrof