juli
17

Ebba Svensson, Hellvi Kännungs

Konst Norra Gotland
Evenemangbild
Evenemangbild
Evenemangbild
Familjevänligt
Måleri
Utställning
Vernissage lördag 6 juli kl. 12–16! Öppet tom 21 juli, tisdag-söndag kl. 12–16 Vi har glädjen att bjuda in till en separatutställning med Ebba Svensson på Hellvi Kännungs, Gotland i sommar. I utställningen ”Karta över dy” presenteras sex målningar i stort format utförda det senaste året.
Vi har glädjen att bjuda in till en separatutställning med Ebba Svensson på Hellvi Kännungs, Gotland i sommar. I utställningen Karta över dy presenteras sex målningar i stort format utförda det senaste året.

I Ebba Svenssons målningar pågår en visuell kamp mellan det som händer på ytan och i bildrummets djup. Målningarna har en högst påtaglig materialitet och är utförda med en egensinnig och utforskande metod där hon kombinerar oljefärg, pigment och torrpastell på monumentala harlimsgrundade bomullsdukar. Svensson intresserar sig för anlagda och artificiella miljöer, parker och trädgårdar. Platser där människan strävar efter att skapa skönhet och harmoni genom att konstruera och tämja landskapet, men som ständigt är på väg att förvildas och återgå till natur. Bildernas motiv för tankarna till postimpressionistiskt måleri från början av 1900-talet men befinner sig tydligt i nuet. Den lummiga grönskan övergår i en kvävande dystopisk sötma och i det snårigt upplösta vilar en bitterljuv mystik.

De storskaliga målningarna har en darrande bildyta där den strukturerade måleriska processen står i kontrast till motivens okontrollerbara naturkrafter. Måleriet fäster bilden i sitt relativt statiska material. Det är en dragkamp som till slut stannat av i en ohotad slummer. Jag vill att målningarnas materialitet ska driva betraktaren in i ett myllrande brus som lämnar efter sig en ovisshet i den till viss del bekanta grönskan. Med måleriet som verktyg är det en plats där fiktionen får smälta samman med verkligheten.
– Ebba Svensson

Ebba Svensson, född 1997 i Vejby, bor och arbetar i Stockholm. Hon avslutade sina studier på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm 2023. I samband med detta deltog hon även i grupputställningen Stranger than Fiction på Galleri Magnus Karlsson. Hennes första separatutställning, Vid dammens rand, presenterades på Nässjö Konsthall (6.4–11.5 2024). På årets upplaga av konstmässan Market visade galleriet en uppmärksammad solopresentation med hennes målningar. Ebba Svensson tilldelades nyligen ett stipendium ur Ellen Trotzigs fond på Malmö Konstmuseum.

Hellvi Kännungs är Galleri Magnus Karlssons projektrum på norra Gotland. År 2011 hade vi vår första utställning i den ombyggda ladan och därefter har den fungerat som ett alternativt utställningsrum till galleriet på Fredsgatan i Stockholm. På Hellvi Kännungs har vi låtit några av galleriets konstnärer sammanställa egna grupputställningar och genomföra idéer som inte rymts inom ramen för galleriets ordinarie verksamhet. Det har blivit en mötesplats för konstnärer och publik i en miljö som skiljer sig från det urbana gallerirummet. Närheten till naturen och avskildheten har bidragit till en prestigelös och inspirerande atmosfär. På Hellvi Kännungs har galleriets konstnärer även kunnat vistas för koncentrerade arbetsperioder och avkoppling.

Klicka här för mer information
Klicka här för karta

Tillfällen

Ebba Svensson, Hellvi Kännungs

Övrig information

Eventet arrangeras av